Vårtal

Jättekul att vara här! Och hälsa våren välkommen tillsammans med ER. Jag heter Linda Eskilsson och är kommunalråd för Miljöpartiet och kulturnämndens ordförande.

” Äntligen” skulle jag också kunna säga. Jag blev inbjudan att hålla vårtal på den här platsen redan för tre år sedan. Men som vi alla kommer ihåg; valborgsfirandet 2020 blev inställt med kort varsel.
I stället för att gå kvinnor och män ur huse och delta i Uppsalas sista aprilfirande fick vi snällt hålla oss hemma. Och hoppas på att den nya, skrämmande, smittan inte skulle hitta vägar att ta sig in i våra hem. Tänk om vi då, våren 2020, hade vetat att pandemin skulle styra våra liv så länge. Att det inte var det sista valborgsfirandet som fick lov att ställas in. Att avstånd och handtvätt skulle bli det viktigaste i våra liv under så lång tid.

Men nu står jag här! Äntligen! Och jag hoppas verkligen att det här är början på en lång tradition av firande av vårens ankomst på den här fina platsen.
Precis som vårens blommor nu håller på att återerövra diken, ängar och hagar håller den här platsens vackra växtlighet att återuppstå med våra duktiga trädgårdsmästares hjälp. Här, där vi står, hade ju den uppländska vallörten tillåtits ta över den fina hospitalträdgårdens rabatter, odlingar och gräsmattor. De fina pionerna, av olika sorter, som kantade gångvägen där borta ansågs till exempel kvävda och borta för alltid. Men precis som vårens blommor bidar sin tid under snön och kylan så visades det sig att flera av pionplantorna fanns kvar när det tjocka täcket med vallörten röjdes bort! Nu blommar de återigen.

Hospitalträdgårdens pioner är en fin förebild tycker jag. Vi lever i en tuff och orolig tid. Det är lätt att tappa sugen när elräkningen kommer, när räntorna och matpriserna skenar. När världens länder satsar historiskt mycket pengar på vapen. När demokratierna i världen blir färre och färre. När galna män startar krig. När klimatutsläppen ökar trots att världens länder kommit överens om att de ska minska.

Då ska vi tänka på Hospitalträdgårdens pioner och vårens blommor. Vara ihärdiga och inte ge upp. Det kommer en annan tid! Det kommer en vår!

För mig, som kulturnämndens ordförande, är den här platsen speciell. Här finns flera fina offentliga konstverk. Och några av Uppsalas många duktiga kulturarbetare har sina ateljéer här uppe i det gamla Hospitalet som numera ägs av Uppsala kommun. Konstnärsateljéerna här är ett exempel på alla de fruktbara samarbeten som vi i kulturnämnden har med Uppsalas kulturarbetare och det fria kulturlivet.

För kulturen är så viktig för Uppsala. Den berikar våra liv och ger kraft och färg åt staden. Alla våra konstnärer, konsthantverkare, författare, kulturföreningar, biografer, teatrar, studieförbund….
Och inte minst – alla våra körer; alla Uppsalabor som varje vecka får uppleva glädjen med att sjunga tillsammans. Och då och då får glädja andra med sin sång. Idag är det många körer som sjunger in våren på olika platser i vår kommun. Här kommer vi att få njuta av Domkyrkans flickkör.
Eldshow och brasa kommer också att lysa upp denna lite kalla kväll. Och förebåda det som nu kommer; ljumma, ljusa vårkvällar.

Med de orden vill jag hälsa våren välkommen!

Relaterade nyheter

Västmanland, 29 maj 2024

Digital valstuga!

Uppsala län, 28 maj 2024

Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 27 maj 2024

NA Debatt: SD går till motangrepp med lögnen som vapen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter