Idag öppnas riksdagen – nu börjar det viktiga arbetet!

Folkbladet 26 september 2022

Idag öppnades riksdagen av kung Carl Gustaf – nu är riksdagens arbetsår igång! Öppnandet markerar också starten för Miljöpartiet Västerbottens riksdagsledamot Elin Söderberg, MP som går in i riksdagsarbetet med stort allvar.

“– Vi står inför en av mänsklighetens absolut största utmaningar. Det krävs att vi lyssnar på vetenskapen och tar fram politik som verkligen löser de här utmaningarna, som skapar möjligheter för människor och verksamheter i hela Sverige att ställa om så att vi undviker de allvarligaste riskerna med klimatförändringar och tillvaratar möjligheterna med klimatomställningen”, säger Elin Söderberg till Folkbladet Västerbotten.

Redan igår ägde de första omröstningarna rum då riksdagen valde talman. Miljöpartiets riksdagsledamöter tillsammans med alla andra riksdagsledamöter gav den nuvarande talmannen moderaten Andreas Norlén förtroende att fortsätta som talman.

För Miljöpartiet, som är ett grönt, feministiskt och antirasistiskt parti, var dock högerpartiernas förslag till andre vice talman sverigedemokraten Julia Kronlid fullkomligt oacceptabelt. Julia Kronlid har lagt flera motioner för att inskränka aborträtten och har också gjort uttalanden som ifrågasätter evolutionsteorin. Trots det valdes Julia Kronlid till andre vice talman och Miljöpartiet riktar skarp kritik mot alla partier som släppte fram den sverigedemokratiska politikern till att få ett av vår nations mest inflytelserika uppdrag. Miljöpartiet nominerade istället den egna kandidaten Janine Alm Ericson till posten som andre vice talman.

“– Det är viktigt att synliggöra att Sverigedemokraternas kandidat inte har brett stöd i riksdagen”, säger Elin Söderberg.

Läs hela artikeln om Elin Söderbergs riksdagsdebut i Folkbladet.

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Jämtland, 14 april 2024

Debatt. Demokratins varningslampor blinkar både lokalt och globalt

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter