Porträtt i Folkbladet: Elin Söderberg

Folkbladet 30 augusti 2022

”Vi kan inte göra fossila drivmedel billigare”

Kommunfullmäktige i dag och kanske riksdagen efter valet. Det hoppas Elin Söderberg, miljöpartist och ledamot i kommunfullmäktige i Umeå, med planen att komma in i riksdagen som representant för inte bara Västerbotten utan också Västernorrland, Jämtland och Norrbotten i höst.

Vi träffas vid Mariehems grönområde där hon bott hela sitt liv, förutom barndomen på Berghem, alldeles i närheten på andra sidan ängarna.

– Här växte jag upp, säger hon och sveper med armen över gröna ängar och dammar befolkade med flera nyfikna andfamiljer.

Mariehem med sin blandning av villor, radhus och lägenheter är ett starkt fäste för Miljöpartiet i Umeå med dubbelt så många röster i förra riksdagsvalet jämfört vad partiet fick i landet. Närheten till universitetet, hög utbildningsnivå, hög lönenivå och en ganska stor andel unga som antas kan vara studenter befolkar området.

Hon kommer på cykel men vill inte fotograferas cyklande. Lite stereotypt kanske för en miljöpartist. Men transportfrågorna är viktiga för henne

– Jag jobbar gärna med alla transportslag, inte bara cykel, säger Elin Söderberg.

Förra året tågpendlade hon till Stockholm och jobbet som politiskt sakkunnig för Miljöpartiets i regeringskansliet. I år har hon varit tjänstledig och studerat hållbar utveckling på universitetet samtidigt som hon suttit som ledamot i Umeå kommunfullmäktige.

– Vi kan inte göra det billigare med fossila drivmedel. Det gör att vi inte kan få den omställning vi behöver.

Hon har jobbat med miljöfrågor sedan hon tog sin examen i Umeå som miljöinriktad statsvetare, både hos länsstyrelsen och i eget företag som konsult. Men hon blev medlem i partiet först 2013, vuxen och färdigutbildad.

– Jag bestämde mig att bli medlem, för det behövs ett politiskt ansvarstagande, säger hon.

Nu vill hon, liksom vid förra valet, in i riksdagen och hon står på riksdagslistan i alla de fyra nordliga länen. I Västerbotten toppar hon. Om miljöpartiet hänger kvar som riksdagsparti kan nästa år bli ett riksdagsår.

– Klimatomställningen ger en massa möjligheter att jobba med – bättre transportsystem, bättre luft, näringslivsutveckling – och det låser upp dörrarna till nya möjligheter. Omställningen går inte att göra av enbart enskilda individer, bara där det finns politiska förutsättningar att klara Parisavtalet, förklarar hon.

Att mätningarna säger att intresset för Miljöpartiet sjunkit bland de unga väljarna verkar inte oroa Elin Söderberg så mycket.

– Å andra sidan ser vi ju en väldigt stark ungdomsrörelse just nu, men vi måste jobba med det så klart. Det handlar om kommunikation och som politiker vill jag jobba med det jag tror på och jag hoppas att jag får många med mig. Jag säger inte det jag tror folk vill höra.

Klimatet och hållbarheten är den viktigaste frågan för henne.

– Absolut, i dag har vi en global uppvärmning på över en grad och den får inte öka ytterligare om vi ska undvika att hamna i en sjukdomsspiral och få problem med livsmedelsförsörjning och avsmältning. Vi ser redan i dag små önationer­ som planerar sin migration när havsnivån stiger. Och klimatförändringarna drabbar även oss och vår ekonomi. Blir temperaturökningarna större blir det otroligt mycket allvarligare.

Hon är glad att MP tillsammans med S, V, L och C enats om miljömål för kommunen som handlar om att vara helt fossilfri kommun 2040.

Men de bränder som nu drabbar Europa och de konsekvenser som temperaturhöjningen får, oroar Elin Söderberg och sporrar samtidigt.

– Det blir ännu viktigare för mig att fortsätta mot den samhällsutveckling jag vill se.

Även om partiet just nu ser ut att trilla ut ur riksdagen tycker inte Elin Söderberg att det var fel att kliva av regeringssamarbetet.

– Klimatfrågan slaktades och vi satt för att regera inte bara för att sitta.

För Umeås del ser hon som det viktigaste att bilar och andra transporter kan ske fossilfritt och att jordbrukare inte behöver läggas ner – men inte via dieselstöd.

– Vi kan inte låsa oss i ett läge där användandet av fossila bränslen både drabbar oss, klimatet och gynnar Putin.

Hon tycker det pratas för lite om energieffektivisering och lösningarna finns heller inte i kärnkraften menar Elin Söderberg.

– Ett robust och säkert system innefattar inte kärnkraft. Det är för dyrt, farligt och framför allt onödigt och Moderaterna vill slänga 400 miljarder på det. Det här är så pass stora frågor att de måste diskuteras, säger Elin Söderberg som inte är nervös att partiet ska hamna utanför riksdagen.

https://www.folkbladet.nu/2022-07-30/vi-kan-inte-gora-fossila-drivmedel-billigare

Relaterade nyheter

Södermanland, 11 augusti 2022

MP sörmland i Förmiddag, P4 Sörmland

Västmanland, 9 augusti 2022

Ge ersättning till markägare som binder in kol

Uppsala län, 8 augusti 2022

Våra toppkandidater

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter