Hej Markus, ny distriktsordförande!

Hej Markus, ny distriktsordförande 2023!

Hej Markus Lindgren! Du är nyvald distriktsordförande – grattis! Kan du berätta lite kort om dig själv, vem är du, varför blev du medlem i partiet? 

-Jag är en 37 årig västeråsare som för närvarande tjänstgör som oppositionsråd i Västerås. Jag lever med min fru Johanna och våra tre söner. Jag har varit medlem i Miljöpartiet ett drygt decennium och lockades till partiet av den blandning av direkt nödvändig klimatomställning och starkt socialt patos. Det är är också skälen till att jag än idag vill vara medlem i och företräda partiet.

Markus Lindgren. Foto: Melvin Petersén 2022.

Vad jobbade du med innan du blev politiker på heltid och vilka fritidsintressen förutom politik har du? 

-I grund och botten är jag lärare och rektor. Jag är idag tjänstledig från arbete som rektor och biträdande institutionschef inom statlig ungdomsvård. Ska jag vara uppriktig så blir det mycket politik även på ”fritiden”, men då gärna amerikansk och europeisk sådan. När jag inte ägnar mig åt sådant så blir det mycket musik, främst americana, och en hel del fotboll som både åskådare och tränare i min äldsta grabbs lag.

Vilka styrkor och svagheter tycker du att Västmanland har utifrån den stora samhällsutmaningen med klimatförändringarna?

Det absolut bästa med Västmanland är att vi har historien av att ligga i framkant när det gäller teknisk innovation och jag tror exempelvis inte att det är en slump att Northvolt valde att etablera sig här. Andra sidan av myntet är att vi ibland fortfarande tampas med en viss bruksmentalitet i många av våra kommuner där det på sina håll finns kvar en inställning om att gårdagens lösningar fortfarande ska ha svar på framtidens frågor.

Du har ju varit ordförande i Kulturnämnden i Västerås, kan du berätta lite om vilka frågor ni jobbade med och om det finns några särskilda framgångar som du vill lyfta? 

Det var väldigt roligt att få axla ansvaret för ett politikområde som Miljöpartiet ser som väldigt viktigt. Det viktigaste för mig var att säkerställa viktig kulturell infrastruktur som gör kultur och bildning tillgänglig för alla människor, oavsett bakgrund och plånbok. Därför inrättade vi landets första kulturbank, där alla västeråsare helt kostnadsfritt kan låna kulturprylar, och därför satsade vi kraftigt på att våra bibliotek. Just bibliotekssatsningarna var roliga eftersom det medförde en hel den nationell uppmärksamhet, då vi så tydligt bröt mot en trend i landet.

Till sist, vad vill du säga till intresserade gröna i Västmanland som funderar över om det lönar sig att engagera sig politiskt, är det värt det och varför i så fall? 

– Lokalpolitik är det finaste som finns, eftersom det är så kort avstånd mellan att du uppmärksammar eller blir varse om ett problem och att du kan lägga förslag om att skapa förändring på det området. Det är en otroligt tillfredsställande känsla. Just nu är vi många som känner starkt engagemang för nödvändig omställning, men tyvärr alldeles för få som låter det komma till uttryck genom att engagera sig partipolitiskt. Jag kan bara säga: gör det, bli aktiv medlem i Miljöpartiet. Det är ett beslut du inte kommer ångra.

Markus Lindgren intervjuad av Caroline Närhi mars 2023

Relaterade nyheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter