Miljöpartiet arbetar för att estetiska ämnen ska bli obligatoriska på gymnasiet

Miljöpartiet arbetar för att estetiska ämnen ska bli obligatoriska på gymnasiet

Svar från Miljöpartiet till Annkristin Andersson som skrev en debattartikel i Smålandsposten den 8/2 om vikten av obligatoriska estetiska ämnen på gymnasiet.
Vi håller helt med dig om att det är mycket betydelsefullt för alla barn och ungdomar att delta i estetiska ämnen. Alliansen beslutade 2011 att de estetiska ämnena inte längre skulle vara obligatoriska på gymnasiet utan endast kunna erbjudas som ett individuellt val.  Detta har medfört att en del elever väljer bort dessa ämnen till förmån för ämnen som ger meritpoäng. Det förekommer till och med skolor som inte längre har estetiska ämnen.

Miljöpartiet har drivit igenom i regeringen att de estetiska ämnena ska bli obligatoriska på alla nationella program på gymnasiet. Dessa ämnen har stor betydelse för de ungas utveckling och kreativitet och även för förmågan till innovation och inlärning i andra ämnen. Man kan också se att internationella jämförelser visar att estetiska ämnen har en stark ställning i de länder som toppar utbildningsrankningen.

De estetiska ämnena ska omfatta 50 gymnasiepoäng och gymnasiearbetet kommer i stället att halveras från 100 poäng till 50. Skolverket ska bestämma vilka ämnen som ska räknas till de estetiska. Eleverna kommer att få välja ett av dessa och det kommer att ske från och med höstterminen 2019.

Miljöpartiet har arbetat hårt för att detta ska bli verklighet, men det hänger på att en majoritet i riksdagen röstar ja till förslaget. Beslut tas förhoppningsvis under våren.

Gunnel Jansson (MP)

Magnus Folcker (MP)

 

Debattartikeln publicerades i Smålandsposten

http://www.smp.se/debatt/mp-arbetar-for-obligatoriska-estetiska-amnen/

Relaterade nyheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter