Miljö och hållbarhet

Miljö och hållbarhet

Prioritera Åreälvens Natura 2000-område genom projektet LIFE Alpine Waters. Åre kommun behöver arbeta fram en plan för uppföljning av markarbeten och exploatering så att ingen ökad sedimentering sker.

 

Vi ska aktivt arbeta för att den biologiska mångfalden ska bevaras. Kommunägd skog ska vara hyggesfri. Kemiska bekämpningsmedel ska inte användas på kommunalägd mark.

 

Vi vill bevara vår fjällmiljö och nyttja den hållbart. Vi ska aktivt arbeta med värdering av ekosystemtjänster vid samhällsplanering samt mark- och vattenanvändning. Naturens tjänster som försörjning med mat, rening av vatten, reglering av klimat mm är viktiga för invånarnas välbefinnande och välfärd. Likaså är vi beroende av en hållbar fjällmiljö för att bibehålla vår attraktivitet som besöksnäringskommun.

 

Vi vill ha en nationalpark i Vålådalen-Helags-Sylarna, där de samiska perspektiven som rennäring och kultur är överordnade, där besökare och näringsidkare kan röra sig utan att störa.

 

Vintersport är vår bas, men vi vill uppmuntra även andra fritidsaktiviteter hos våra invånare. Vi vill att ridsporten ska finnas med i det ledprojekt som kommunen idag driver. I den kommande aktivitetshallen i Undersåker vill vi att klättring ska få stort utrymme. Utvecklingen av kommunens arbete med fritidsaktiviteter ska ske i nära samverkan med medborgare i hela kommunen.

Vi vill ta att Åre kommun tar fram en strategi för trähusbyggnad.

Vid nybyggnationer, större ombyggnationer och renoveringar av kommunägda lokaler och bostäder så är livscykelanalyser ett bra hjälpmedel för att minska miljöpåverkan, för att få fram analyser beträffande miljöbelastning från byggnation och rivning av anläggningar.

 

Våra besökare kommer hit för frisk fjälluft, därför behöver vi minska biltrafiken, satsa på ett hållbart resande och förverkliga ett bilfritt Åre torg.

Vi vill införa kulturreservat, i första hand i Fröå Gruva som det första i kommunen och som andra kulturreservatet i hela länet. Vi ska arbeta aktivt för att se om det finns andra områden i kommunen som bör bli ett kulturreservat tex Njarka sameläger.

 

Åre kommun måste se över de platser där medborgare möts. Dessa platser bör finnas i alla delar av kommunen och vara en naturlig plats att besöka även i enklare form. De bör också användas av kommunen för att möjliggöra möten med samtliga medborgare i bygderna i angelägna frågor i syfte att öka information och demokrati i hela kommunen.

Nyheter på Miljö och hållbarhet

Åre, 17 augusti 2018

Gröna framgångar i Åre kommun

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter