Succé för sommarkort – MP säger nej till nedskärningar på kollektivtrafik

Succé för sommarkort – MP säger nej till nedskärningar på kollektivtrafik

Pressmeddelande 2022-08-25

Succé antalet sålda sommarkort har ökat med 300 procent
Miljöpartiet säg ”nej” till nedskärningar på kollektivtrafiken

Sommarkortet ger ungdomar möjlighet att åka obegränsat med kollektivtrafik under sommaren. I sommar har det hittills sålts 2665 sommarlovskort, en ökning med över 300 procent sedan förra sommaren.

Miljöpartiet drev igenom att det sommaren 2020 skulle infördes ett sommarkort för ungdomar i kollektivtrafiken. Kortet omfattade perioden första juni till sista augusti. För 500 kr plus eventuell kortavgift får ungdomar som är 7 – 19 år åka obegränsat med buss med Dalatrafik och tåget med Tåg i Bergslagens. Cirka 500 sommarkort såldes sommaren 2020, sommaren 2021 såldes 852 kort. Vid Kollektivtrafiknämnden förra veckan redovisades siffrorna för 2022. I sommaren har det hittills sålts 2 665 stycken sommarlovskort.

– Försäljningssiffrorna visar att sommarlovskortet har blivit en succé. Vi är glada att så många har köpt sommarlovskortet det ger ungdomar mer rörelsefrihet. Arbetet pågår nu med att ta fram en prisstrategi för kollektivtrafiken i Dalarna. Miljöpartiet driver att taxorna ska sänkas för periodkort och enkelbiljett. Det behövs en familjetaxa så fler vuxna kan åka kollektivt tillsamman med barn/ungdomar, säger Aron Knifström (MP), politiker i Kollektivtrafiknämnden och ordförande för Miljöpartiet i Dalarna.

– Kollektivtrafiken har ett underskott på cirka 70 Mkr enligt budgetprognos. Miljöpartiet kommer inte acceptera nedskärningar på kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken har drabbats hårt av Covid-19. Region Dalarna har fått flera hundra miljoner i Covid-19 stöd av staten. Dessa pengar får nu användas för att täcka de ekonomiska underskotten, säger Mursal Isa 1:a namn på Miljöpartiets regionlista.

Kontakt
Mursal Isa
070 – 779 49 77
1:a namn på Miljöpartiets regionlista

Aron Knifström
076 – 239 65 49
Politiker i Kollektivtrafiknämnden (MP) och
ordförande för Miljöpartiet i Dalarna

Relaterade nyheter

Uppsala län, 1 oktober 2022

Särskild mottagning ska ge äldre rätt vård

Örebro län, 30 september 2022

Camilla Hansén blir MP:s nya utbildningspolitiska talesperson

Västra Götaland, 29 september 2022

MP, S och V vill bilda rödgrön ledning i regionen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter