Frågor och svar om elpriset, energin och bilen

Vi svarar på några av de vanligaste frågorna när det gäller elpriset, bilen och energin. 

Är det Miljöpartiets fel att elpriserna är så höga?

Nej, det är det inte. De höga elpriserna beror på att gasen blivit dyrare på grund av Ryssland. När priset på gas går upp stiger priset på el i Europa. Vi är en del av den marknaden. Därför drabbas vi av prishöjningarna, framför allt södra Sverige. Men i förhållande till våra europeiska grannar har Sverige haft relativt låga elpriser. Länder med mycket kärnkraft, som Frankrike, har haft betydligt högre elpriser än vad vi har haft.

Stämmer det att Miljöpartiet hatar bilen?

Nej, Miljöpartiet hatar inte bilen. Bilen kommer fortsatt vara absolut avgörande för många människor. För att sänka deras kostnader och beroende av skurkstater som Ryssland vill Miljöpartiet att så många som möjligt ska köra på el. I dagsläget är elbilar dyra. Men över tid kommer priserna att sjunka. Genom att bygga bättre kollektivtrafik och infrastruktur för gång och cykel kan vi få fler att lämna bilen hemma, framförallt i våra städer.

Stämmer det att MP omedelbart vill lägga ned alla kärnkraftverk?

Nej, vi vill inte omedelbart lägga ned alla kärnkraftverk. Vi vill fasa ut kärnkraften till 2040 – allt eftersom vi ersätter dem med billig förnybar energi. Däremot vill vi inte att staten ska använda skattebetalarnas pengar för att subventionera ny och dyr kärnkraft. Vi tror att våra pengar gör bättre nytta i andra delar av bygget av vårt gröna folkhem.

Stämmer det att Miljöpartiet är landsbygdsfientliga?

Nej, det stämmer inte! Med hjälpa av vår politik tar vi landsbygden ur sitt fossila beroende. Många kommer fortsätta vara beroende av bilen men ingen behöver nödvändigtvis köra en bil på bensin. Elbilen är det självklara alternativet för nästan alla på landsbygden. Ju längre man kör, desto mer pengar sparar man in på både bränsle och andra driftskostnader. Därför ska alla på landsbygden få särskilda stöd för att köpa en miljöbil – upp till 90 000 kronor. Staten ska också ta ett helhetsansvar för att få till laddinfrastruktur i hela landet. Detta innefattar dels så kallade vita fläckar men också laddstolpar vid hushållen. Det är trots allt där merparten av all laddning sker.