100 dagar efter Paris – det här gör Göteborg för klimatet

100 dagar efter Paris – det här gör Göteborg för klimatet

100 dagar har gått sedan klimatavtalet klubbades i Paris. Många länder och städer lovade stort. Vad gör då Göteborgs stad för klimatet?
Göteborgs stad har utsetts till bästa klimatkommun och prisats många gånger för sitt långsiktiga och strategiska arbete med höga ambitioner och tuffa mål. Idag är Göteborg bäst i landet på att bygga lågenergiförskolor och skolor. Inköpen av ekologisk mat i Göteborgs stad slog rekord ifjol. Renova var först ut med fossilfritt bränsle i alla sopbilar. På många plan har det enträgna arbetet för miljön och klimatet i staden gett resultat. Men mer måste till.

– Efter Paris krävs än mer krafttag. Vi ska se till att Göteborg ska bli fossilfritt och fler måste kunna ställa bilen och välja cykeln eller åka kollektivt, säger Ulf Kamne (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen och miljökommunalråd.

Därför har rödgrönrosa ledningen föreslagit mer pengar till cykling i kompletteringsbudgeten. Fler snabbare och säkrare cykelvägar, fler Styr&Ställ-cyklar och fler cykelparkeringar. Dessutom är ett parkeringstorn på Drottningtorget på gång.

En halv miljon ska även satsas på elgodstransporter, bland annat elvelomobiler. Det är en tvåsitsig cykel som smidigt tar sig fram i staden med godstransporter, vilket minskar biltransporterna och därmed utsläppen.

– Det är en häftig uppfinning som byggts och utvecklats i samarbete med Göteborgs stad, säger Ulf Kamne.

Dessutom kan nu elbilar få bättre möjlighet. Göteborgs stad har fått tio miljoner till laddstolpar för elbilar och till att byta uppvärmningssystem från naturgas till mer klimatsmart fjärrvärme.

Samtidigt pågår många dolda klimatinsatser som sakta rör sig framåt. En sak är det långsamma förbättringsarbetet med att energieffektivisera stadens fjärrvärmesystem.

– En procents energibesparing varje år låter lite, men har en enorm påverkan på klimatet, säger Elisabeth Undén, ordförande i Göteborg Energi.

Göteborg var en av de första kommunerna att underteckna regeringens initiativ “Fossilfritt Sverige”.

– Göteborg har stor möjlighet att bli fossilfritt. Vi bor tätt, har egen energiproduktion som kan tillverka egna fordonsbränslen.

Göteborg är dessutom en så stor stad att det finns möjlighet att ställa tuffa krav på upphandlingar.

– Om inte vi lyckas, kommer ingen lyckas. Alla tittar på Göteborg. Därför måste vi lyckas, säger Elisabeth Undén.

För att uppnå klimatmålen är särskilt biogasen en nödvändig nyckel. Både bilar, flyg och andra transportmedel kan behöva ställa om till biogas för att uppnå fossilfritt energisystem och biobränsle.

– Gobigas lägger grunden för ett framtida fossilfritt samhälle. Det fossila ska ut, det förnybara in.

I dag är Gobigas en världsunik pilotanläggning där träråvara omvandlas till biogas, som uppmärksammas världen över och har satt Göteborg på kartan som ett föredöme för klimatarbetet i världen.

Andra viktiga klimatinsatser är vad som står på matbordet. Köttet är ett av de stora klimathoten. Därför köper Göteborgs stad betydligt mer ekokött nu. Och har dessutom köpt in hela 45 procent ekomat av stadens alla matinköp.

– Både elever och äldre på våra boenden ska få sund ekologisk mat, säger Derya Tumayer, ordförande i Miljö- och klimatnämnden.

Matsvinnet är en annan viktig klimatåtgärd. Och det kostar pengar. Staden slänger ätbar mat för minst 36 miljoner kronor per år.

– Om köken halverar sitt matsvinn skulle man minska utsläppen och samtidigt spara 18 miljoner kronor, säger Derya Tumayer.

Och det går minska matsvinnet. Äldreboendena i Göteborgs stad har minskat sitt matavfall med 30 procent.

– Den viktigaste åtgärden för klimatet är den pryl man aldrig köper, säger Derya Tumayer.

 

FAKTA

Det här gör vi:

  • Skapar Cykelstaden Göteborg. Ny satsning på fler cyklar i Styr & Ställ, 300 nya cykelplatser. 400 vanliga cykelparkeringar. Samt fler, bättre och snabbare cykelvägar som också ska bli jämnare och säkrare. Och ett cykelparkeringstorn på Drottningtorget för 150 cyklar är på gång, upphandling har inletts.
  • Fler elbilar och elcyklar. En halv miljon ska satsas på elvelomobiler. Det är en tvåsitsig cykel som smidigt tar sig fram i staden med godstransporter, vilket minskar biltransporterna och därmed utsläppen. Dessutom kan nu elbilar få bättre möjlighet. Göteborgs Energi har fått åtta miljoner till laddstolpar för elbilar. Det ingår i regeringens satsning på lokala klimatåtgärder, 600 miljoner kronor har avsatts varje år 2016 till 2018.
  • Bättre kollektivtrafik. Det stora arbetet med Västlänken kommer att göra det lättare att pendla och leda till bättre kollektivtrafik, vilket gynnar kvinnor som är de som åker mest kollektivt.
  • Mer energieffektiva byggnader. Staden bygger mer energieffektivt vilket minskar energislöseriet. Arbetet med att bygga lågenergiförskolor och skolor har lett till att Göteborg ligger långt före alla andra kommuner. Varken Stockholm eller Malmö har samma höga krav som Göteborg eller har arbetat med det lika länge. Ända sedan 2010 finns allt fler förskolor med låg energiförbrukning. Totalt finns mer än 30 lågenergiförskolor och skolor i Göteborg. De har energieffektiviserats till passivhusnivå med max 45 kilowattimmar per kvadratmeter och år. De är välisolerade och täta med smart styrning av ljuset och vitvaror med högsta energiklass.
  • Mer energieffektiv fjärrvärme. En procents energibesparing varje år har en enorm påverkan på klimatet. Göteborgs stad har fått klimatklivspengar till att byta uppvärmningssystem från naturgas till mer klimatsmart fjärrvärme. En särskild satsning görs också inom idrottsområdet kring Slottskogsvallen. En övergång till fjärrvärmen minskar CO2 utsläppen med 400 ton/år.
  • Mer ekomat i skolor och på äldreboenden. Målet var att 40 procent av stadens alla matinköp skulle vara ekologisk år 2018. Redan ifjol kom hela staden upp i 45 procent. SDN Centrum gick ännu längre och nådde mer än 50 procent ekologiskt av alla inköp. Köttet är ett av de stora klimathoten. Därför har Göteborgs stad ökat inköpen av ekokött till 72 procent ifjol från 33 procent året innan. Ekologiska bönor och linser ökade från 47 till 76 procent i fjol. Och nästan alla bananer är nu ekologiska, 97 procent i fjol mot 91 procent året innan. Dessutom strävar man efter fler säsongsanpassade råvaror och mer vegetabilier och baljväxter, eftersom det ger en mindre klimatpåverkan.
  • Minskar matsvinnet. Det årliga matsvinnet i Göteborgs stad är cirka 1200 ton. Köken står för hälften av matsvinnet. Varje kilo matsvinn motsvarar utsläpp av 1,6 kilo koldioxid. Totalt blir stadens utsläpp 2000 ton koldioxid per år. Fjärrvärme till 2200 villor orsakar ungefär lika stor klimatpåverkan. Det kostar pengar. Staden slänger ätbar mat för minst 36 miljoner kronor per år. Om köken halverar sitt matsvinn skulle man minska utsläppen och samtidigt spara 18 miljoner kronor.
  • Det fossila ska ut, förnybara in. Göteborg var en av de första kommunerna att underteckna regeringens initiativ “Fossilfritt Sverige”. För att uppnå klimatmålen är särskilt biogasen en nödvändig nyckel. Både bilar, flyg och andra transportmedel kan behöva ställa om till biogas för att uppnå fossilfritt energisystem och biobränsle. I dag är Gobigas en världsunik pilotanläggning där träråvara omvandlas till biogas, som uppmärksammas världen över och har satt Göteborg på kartan som ett föredöme för klimatarbetet i världen. En anläggning som går i bräschen för framtida satsningar på biogas. 

 

Göteborgs miljö- och klimatarbete på prispallen 2015:

  • Sveriges bästa klimatstad
  • Sveriges tredje bästa miljökommun
  • Sveriges tredje bästa Håll Sverige Rent-kommun
  • På tredje plats bland klimatanpassningskommunerna

Relaterade nyheter

Göteborg, 16 mars 2025

En rödgrön extrabudget för göteborgarna.

Göteborg, 30 januari 2025

S, V och MP: Sänkt biljettpris med 140 kronor i månaden

Göteborg, 22 november 2024

När SD-regeringen duckar tar vi vårt klimatansvar på allvar

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter