Bostad 2021 lyckat enligt följeforskare

Bostad 2021 lyckat enligt följeforskare

År 2021 fyller Göteborg 400 år. Då ska det innovativa projektet Bostad 2021 ha lett till 7000 extra bostäder utöver den vanliga planeringen. Detta med en helt ny arbetsmodell, som har kallats Göteborgsmodellen som ska lösa bostadsbristen. Följeforskarnas färska rapport visar på ett lyckat projekt, byggtakten har snabbats upp, även om viss kritik fanns med.
– Det känns jättebra att vi är på rätt väg. Bostadsbristen måste bort. Ingen ska behöva stå utan bostad, det är en mänsklig rättighet. Därför måste vi snabba upp byggtakten. Det har vi lyckats med i projektet, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och stadsutveckling.

Bostäderna ska stå inflyttningsklara år 2021. För att klara av att snabba upp bostadsbyggandet testade Göteborgs stad och ett 30-tal byggaktörer ett nytt arbetssätt för att få fram nya bostäder. För att lyckas inleddes ett unikt samarbete där Göteborgs Stad och byggaktörerna arbetar parallellt med flera moment samtidigt. Det innebär till exempel att byggnader och gator och torg projekteras innan detaljplanen är klar och att bygglovsprocessen påbörjas parallellt med planarbetet.  Ulf Kamne var drivande i att få igång Göteborgsmodellen. Satsningen följs av regeringen för att se om arbetssättet kan kopieras i fler kommuner.

Bostad 2021 har följts av följeforskare på Chalmers under två år för att se hur väl projektet lyckats snabba upp bostadsbyggandet och hur väl det fungerat som arbetsmetod. I deras delrapport 2 visar det sig att takten på bostadstakten snabbats upp med 20 månader per detaljplan till skillnad mot 30 månader i den ordinarie bostadsproduktionen.

– Det var tufft att få igång. Många trodde inte på projektet. Men det har visat sig att innovativt tänkande lönar sig och ”Deadline is the king”, tidplanerna har högsta prioritet, säger Ulf Kamne.

Tidigare bollades detaljplaner fram och tillbaka mellan förvaltningarna, ett efter ett. Genom att kommunens olika handläggare nu sitter i samma rum och arbetar tillsammans på ett nytt sätt har knutar snabbt och lätt kunnat lösas upp, vilket bidragit till både snabbare handläggning och bättre samarbetsklimat inom kommunen.

Forskarna konstaterar att en tydlig deadline som backas upp av tillräckliga resurser och engagemang från alla inblandade fungerar för att minska tidsåtgången i planeringsprocessen. De rekommenderar även att fasta tidplaner från planstart till inflyttning bör prövas även utanför BoStad2021. Projektorganisationen har upplevts som ett framsteg, skriver de i rapporten.

Kritiken som lyfts fram har handlat om behovet av att fördjupa och bredda samverkan mellan alla aktörer, det digitala stödet behöver utvecklas och många handläggare upplever att arbetsbelastningen är hög.

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Jämtland, 14 april 2024

Debatt. Demokratins varningslampor blinkar både lokalt och globalt

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter