Delandets ekonomi på väg bli trendigt

Delandets ekonomi på väg bli trendigt

Delandets ekonomi ligger i tiden. Många initiativ tas på gräsrotsnivå. Men utvecklingen i kommunerna går trögt. Göteborgs stad har dock initierat och stöttat flera innovativa lösningar.
– Att en kommun driver på för en cirkulär ekonomi är ovanligt. Men vi hoppas fler kommuner följer efter, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd i Göteborg inför ett seminarium i Almedalen.

En borr används i snitt cirka tretton minuter under sin livstid. Så varför inte dela på borren istället? Nu intresserar sig allt fler människor för att byta, låna och hyra istället för att köpa dyra prylar och verktyg. Det är vad delandets ekonomi handlar om.

– Egentligen vill jag prata om cirkulär ekonomi, eftersom man då får med hela aspekten med återvinning och miljöpåverkan av vår konsumtion, inte bara att man delar på prylar, säger Ulf Kamne.

Initiativ har framför allt tagits på gräsrotsnivå, från organisationer, företag och andra. Bilpooler som spridits på många håll är ett exempel, Klädoteket ett annat, där man hyr ut kläder och accessoarer. Men allt fler företag och organisationer från olika branscher är nyfikna på omställningsarbetet mot en cirkulär affärsmodell. För den unga ”digitaliserade” generationen är ägandet inte längre en statussymbol. Därför blir det mer och mer naturligt att dela på tjänster och prylar än att äga.

– Slit- och slängsamhället är omodernt, säger Ulf Kamne.

I Göteborg är tre av fyra positiva till att dela, hyra eller låna av andra, enligt en relativt färsk studie. Verktyg och trädgårdsutrustning hamnade i topp. Därför har nu Göteborgs stad börjat driva på för att gräsklippare, trimmers och motorsågar och andra maskiner som drivs med el ska kunna leasas framöver. Cirkulär ekonomi ska utvecklas och få en del av allt fler verksamheter inom kommunen, en utveckling för den framtida generationen.

Privat konsumtion står för ungefär en femtedel av svenskarnas klimatpåverkan och mycket kan göras för att minska den resurskrävande konsumtionen.

Det senaste beslutet i Göteborgs stad är att förmå kreativa människor att söka pengar till projekt för hållbarhet. . En miljon kronor har avsatts för att finansiera klimatvänliga projekt, syftet är att skapa en hållbar stad och bidraget kan sökas av föreningar och privatpersoner. Krav och kriterier ska fastställas under hösten.

Göteborgs stad har även tagit initiativ till ett Sportotek där man kan hyra sportutrustning. Ett annat beslut är att sprida Cykelköket som är ett annat exempel på cirkulär ekonomi. Det är en uppskattad gör-det-själv-verkstad som initierats av omställningsrörelsen. Det har blivit så populärt att Göteborgs stad nu arbetar för att sprida det i andra delar av staden.

– En viktig roll för kommunerna är att underlätta för privata initiativ och näringslivets omställning till cirkulär ekonomi, säger Ulf Kamne.

Men kommunerna behöver också se över sin egen verksamhet. För att minska resursslöseriet har Göteborgs stad ett fungerande återanvändningssystem som kallas Tage som nu har beslutats bli en permanent verksamhet. Tage-initiativet, som funnits sedan 2012, har blivit en framgång som flera andra kommuner kopierat. Det är stadens egen bytessajt som har inspirerat hela Göteborgs stad att återanvända möbler och liknande framför att slänga och köpa in nytt. Man driver även Kretsloppsparken i Alelyckan, där alla kan lämna det de vill bli av med och samtidigt köpa begagnade möbler, byggvaror och andra saker för en liten peng.

– Alla dessa initiativ är en riktigt bra början på cirkulär ekonomi, men vi måste göra mycket mer, säger Ulf Kamne.

Relaterade nyheter

Region Stockholm, 28 mars 2024

20 000 extra vårdbesök till BUP

Örebro län, 28 mars 2024

Pia Frohman (MP): Tillsammans stärker vi vår demokrati!

Region Stockholm, 21 mars 2024

Succé för nya lovkortet – över en halv miljon resor under första lovet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter