Engångsartiklar ska minska i Göteborgs stad
Göteborgs stad ska komma bort från slit- och slängsamhället. Nu ska användningen av engångsartiklar minska. Det är bra för både miljön, klimatet och för människan.
– Det finns mycket onödigt som kan rensas bort, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.
Allt som köps in ska produceras, paketeras och transporteras – vilket förstås påverkar klimatet. I Göteborgs stad med 50 000 anställda innebär alla stadens inköp en stor klimatpåverkan. Engångsartiklar kan vissa sammanhang behövas, men här finns en potential att göra smartare inköp som blir mer hållbara.
Globalt har tillverkningen av plast fördubblats under de senaste 15 åren. För att minska de negativa effekterna av plasten behöver alla bli bättre på att återanvända plastprodukterna men också minska inköpen av plast.
Enligt Naturskyddsföreningen används ungefär 40 procent av all plast till engångsartiklar. Engångsartiklar och överflödigt förpackningsmaterial är därför viktiga områden att jobba med.
– Det kan handla om att köpa in andra slags produkter, att förändra sina rutiner och att öka medvetenheten om vilka problem som finns förknippade med överkonsumtion av till exempel engångsplast, säger Ulf Kamne.
Äldreboendet Sekelbo i Kortedala är ett gott exempel som har visat att det är möjligt att ställa om och på samma gång höja kvalitén både för boende och personal. Genom projektet “Skrota skräpet” har boendet fått stöd från experter på Kretslopp och vatten för att minska sina avfallsmängder. Tidigare användes mycket engångsprodukter som till exempel säng- och sittunderlägg, haklappar och duschförkläden. Idag har man istället bytt ut till tvättbara produkter. I köket har man bytt ut engångsplastpåsar mot plastburkar som kan diskas och användas igen. Sekelbo har minskat sitt matavfall med 23 procent och sitt brännbara avfall med 10 procent. Det innebär 10 ton koldioxid och 120 000 kronor per år.
Alltför många engångsartiklar hamnar ute i naturen, många av dem är gjorda av plast. Plasten är numera inte enbart en nedskräpning, trivsel och attraktivitetsfråga utan också en betydande miljöfråga.
– Att minska engångsprodukter är också en del i kampen mot mikroplasten, säger Ulf Kamne.
Plast som blir liggandes ute i naturen bryts ner till mindre delar och bidrar till problemen med mikroplast i haven.
– Vi vet idag att vi har mikroplast i alla våra vatten och att mikroplastpartiklarna drar till sig miljögifter som finns i vattnet. Vi vet också att vattenlevande djur misstar plasten för föda och äter den. Forskarna har funnit mikroplast både i fisk och i musslor som sedan hamnar på våra bord. Det är förskräckligt, säger Ulf Kamne.
FAKTA
Detta gjorde Sekelbo äldreboende för att minska plast och engångsartiklar
- Rätt inkontinensskydd till rätt person och bredare sortiment
- Diskussioner kring vikten av att använda det ordinerade inkontinensskyddet
- Informationsinsatser från leverantören
- Tagit in tvättbara inkontinensskydd för hyresgäster med mindre inkontinensproblem
- Lagerlista för inkontinensskydd
- Bytt till flergångsunderlägg i sängar och rullstolar
- Bytt engångshaklappar mot flergångshaklappar
- Bytt engångsförkläden vid dusch mot flergångsförkläden
- Flergångstvättlappar för ansikte och överkropp istället för engångs
- Plastburkar för rester och pålägg i köken istället för plastpåsar
- Särskilt diskuterat rutiner för användningen av engångshandskar på APT