Göteborgsmodellen som ska lösa bostadsbristen

Göteborgsmodellen som ska lösa bostadsbristen

Nu är bygget av de 7000 extra bostäderna som ska stå inflyttningsklara år 2021 igång. I ett unikt samarbete testar Göteborgs Stad och ett 30-tal byggaktörer ett nytt arbetssätt för att snabbare få fram nya bostäder. Satsningen följs av regeringen för att se om arbetssättet kan kopieras i fler kommuner.
Till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021 ska göteborgarna få 7000 extra bostäder, utöver ordinarie bostadsproduktion. Det är ett löfte som branschen och ansvarigt kommunalråd presenterade den 28 april 2015. För att lyckas pågår ett unikt samarbete där Göteborgs Stad och byggaktörerna arbetar parallellt med flera moment samtidigt. Det innebär till exempel att byggnader allmän plats projekteras innan detaljplanen är klar och att bygglovsprocessen påbörjas parallellt med planarbetet.

– Det har varit ett hårt arbete att snabba upp bostadsbyggandet i Bostad 2021-projektet, därför är jag glad att det visat sig kunna fungera som föredöme för annat byggande, säger Ulf Kamne, kommunalråd med ansvar för stadsutveckling.

Satsningen följs med ett nationellt intresse från regeringen för att se om det kan vara ett nytt arbetssätt för fler kommuner att ta vid. På så sätt kan Sverige få en mer effektiv byggnadsprocess och öka bostadsbyggandet. Idag var det dags för ett symboliskt första ”spadtag” för satsningen BoStad2021. På plats på Fyrklöversgatan var bostadsminister Peter Eriksson (Mp), kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) och byggaktörernas representant Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg. Tillsammans med lokala förskolebarn lade de ett pussel som bildade en Göteborgskarta med de 31 delprojekt som ingår i satsningen.

– Bostadsbristen ser vi inte bara i Göteborg utan i de flesta kommuner i Sverige. Vi följer den här satsningen med spänning och tar del av den forskning som följer. Den här satsningen kommer påverka byggnadsprocessen generellt i Sverige och även bidra till ett mer hållbart samhälle. Bostadsbyggandet ligger på höga nivåer i Sverige just nu, och för att det ska förbli så behöver även processerna effektiviseras, säger Peter Eriksson.

Till vintern ska de sista detaljplanerna som ingår BoStad2021 antas, vilket gör att samtliga bostäder kan starta sin byggnation.

 

 

 

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter