Hastigheten sänks från 90 till 80 på Dag Hammarskjöldsleden

Hastigheten sänks från 90 till 80 på Dag Hammarskjöldsleden

På den sista trafikleden i tätbebyggt område i Göteborg tas nu 90-skyltarna ner. Hastigheten sänktes till 80 på Dag Hammarskjöldsleden natten till idag. Miljöpartiet i Göteborg har drivit på för en sänkning. Lägre hastighet betyder minskat trafikbuller för många göteborgare som bor utefter leden.


-Det är välkommet. Det blir en julklapp, eller kanske snarare en ljudklapp, så här precis innan jul för många människor som bor utefter leden. Det säger Karin Pleijel, 2:e vice ordförande i trafiknämnden för Miljöpartiet de gröna som har drivit på för att sänka hastigheten på leden.

Nu blir det istället 80 km per timme på sträckan från Radiomotet i Frölunda och in mot centrum i höjd med Marklandsgatans kollektivtrafikknutpunkt. Dag Hammarskjöldsleden är en kommunal trafikled som trafikkontoret ansvarar för och som nu får en hastighet mer i linje med de andra lederna. Trafikverket har tidigare sänkt hastigheten på många av de statliga lederna i Göteborgsområdet för att öka trafiksäkerheten så färre skadas och dör i trafikolyckor.

 

-Buller från trafiken i Göteborg är ett stor problem som leder till stress och hälsoproblem. Barn är extra känsliga för buller. De har rätt att bo och kunna röra sig ute i sina bostadsområden utan att ständigt utsättas för skadligt buller som försämrar deras inlärning. Det säger Karin Pleijel (MP).

Enligt miljöförvaltningens senaste bullerrapport från 2019 så är de samhällsekonomiska kostnaderna för buller i Göteborg 1,5 miljarder kronor varje år. Trafiken står för mest buller i Göteborg och 37 000 boende utsätts för trafikbuller vid en utsatt fasad som överstiger 55 decibel. Ett av stadens lokala miljömål är god ljudmiljö och att trafikbullret ska minska. Det ska bli tystare utanför bostäder, i parker och i utemiljön kring förskolor och skolor.

Dag Hammarskjöldsleden skär rakt igenom Västra Frölunda med tusentals boende och ytterligare bostäder planeras i angränsande Högsbo industriområde. En sänkning av hastigheten är bra på fler sätt än minskat trafikbuller och ökad trafiksäkerhet. Lägre farter innebär också minskad bränsleförbrukning som betyder minskade utsläpp av luftföroreningar och minskad klimatpåverkan.

-Vi vill att bashastigheten sänks på de kommunala vägarna för att minska trafikens påverkan på buller, luftkvalitet och klimat. Det säger Karin Pleijel (MP).

I den gemensamma rödgrönrosa budgeten för 2021 som inte fått stöd så föreslås att arbetet ska påbörjas med att sänka bashastigheten på det kommunala vägnätet. Dialog ska också genomföras för att sänka hastigheterna på det statliga vägnätet.

Nu finns endast stå sträckor kvar med 90 km per timme i Göteborgs kommun. Det är en kort sträcka på Tuvevägen på Hisingen och på Säröleden, 158:an, i höjd med Skintebo.

Relaterade nyheter

Göteborg, 16 mars 2025

En rödgrön extrabudget för göteborgarna.

Göteborg, 30 januari 2025

S, V och MP: Sänkt biljettpris med 140 kronor i månaden

Göteborg, 22 november 2024

När SD-regeringen duckar tar vi vårt klimatansvar på allvar

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter