Liberalernas utspel om Västlänken är en attack mot framtida studenter

Lyssna

Eva Flyborg (L) gör någonting så underkänt som en Liberal attack mot Göteborg som student- och kunskapsstad, skriver Erik Johansson (MP).

Genom att Flyborg vill slopa stationen i Haga, driver hon en linje där en av de mest centrala delarna i att utveckla Universitetet suddas ut. 

 

Västlänken och Haga station beräknas bli ett nav i universitetsstaden Göteborg dit många behöver ta sig snabbt. Samtidigt innebär det en fantastisk satsning på företagen i centrala staden och de människor som vill pendla in till dessa. Vi pratar inte om en liten rastplats; Haga station planeras bli en av de största stationerna i Sverige.

 

Inte nog med hela den problematik som idén om att omförhandla delar av paketet innebär, där vi pratar om att ge våra barn skadestånd istället för stadsutveckling. Flyborg vill även minska studentstadens attraktivitet, något som grämer mig som gammal studentkårsordförande. 

 

10 minuter från Haga station bor redan idag 17 000 människor och ytterligare 36 000 studerar och jobbar i området. Själv läste jag min lärarutbildning på bland annat Pedagogen, Statsvetenskapliga, Handels och Psykologiska institutionen – alla platser som kommer vara inom promenadavstånd för framtidens studenter från stationen.

 

Utvecklingen av Korsvägen, där Västlänken är i centrum, är starkt kopplat till de planer Universitetet har för att stärka området kring Humanisten, Högskolan för scen och musik mm. Även de platser där lärarutbildningen ges. Universitetet kan länkas än starkare ihop via Korsvägen – Haga och därmed bli ett än starkare cityuniversitet.

 

Göteborg behöver utvecklas nu, både genom mer hållbara transporter och genom att bli en starkare student- och universitetsstad. Jag vill att både studenter och professorer känner att Göteborg rör sig framåt och kan röra sig smidigt runt i stan. Varken klimatet, studentlivet eller kollektivtrafiken tjänar på fler som säger nej.

 

Erik Johansson (MP), Regionfullmäktigekandidat

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: