Göteborg satsar 2,65 miljarder på förnybar kraftvärme i stadens fjärrvärmesystem. Det är ett viktigt steg i stadens klimatomställning. Kommunstyrelsen i Göteborg beslutade idag att godkänna det kommunala bolaget Göteborg Energis jätteinvestering.
– Detta är en av de största investeringarna som staden gör för att klara målen om ett klimatneutralt Göteborg till 2030. Vi tar nu ett viktigt steg för att få en fossilfri fjärrvärme och för att säkra värme för göteborgarna kalla vinterdagar. Det säger Karin Pleijel (MP), miljö- och klimatkommunalråd i Göteborg.
90 procent av flerbostadshusen i Göteborg är anslutna till Göteborgs Energis fjärrvärmenät för sin uppvärmning. Investeringen på 2,65 miljarder kronor ska användas för att i hamninloppet bygga ett kraftvärmeverk för förnybar kraftvärme. Anläggningen kommer att kopplas ihop med befintligt Rya kraftvärmeverk. Anläggningen bedöms ha stor betydelse för stadens klimatomställning och för att säkra en väl fungerande fjärrvärme. Målet är att anläggningen ska vara i drift under säsongen 2025/2026
– Det är en stor och viktig investering för att göra fjärrvärmen i Göteborg mer fossilfri. Vi kommer slippa att använda fossil råvara som spetslast riktigt kalla dagar. Göteborg får ett mer robust energisystem. Det säger Karin Pleijel (MP).
Anläggningen kommer att eldas med biobränsle, huvudsakligen så kallad grot som är en förkortning av grenar och toppar, samt återvunnet returträ. Den ska kunna producera cirka 140 MW förnybar värme och 35 MW el. Tillsammans med den befintliga kapaciteten i Rya kraftvärmeverk kommer den totalt att uppgå till 465 MW värme och 260 MW el.
Det finns en bred politisk enighet kring investeringen. Frågan om hur transporterna till värmeverket ska göras så de blir klimatneutrala är inte helt klarlagd ännu.
Slutligt beslut tas av Göteborgs kommunfullmäktige.
Göteborg har utsetts av EU att gå före i omställningen och bli en av Europas 100 klimatneutrala städer redan 2030. Den här investeringen är en del av stadens omställningsarbete.