Miljöpartiet vill sprida solcellsboomen i Sverige
Solcellsboomen sprider sig i landet. Solceller sätts upp på kommunala tak och i Göteborg ska Sveriges största solcellspark dras igång. Dessutom är det lättare och billigare för vanligt folk. Men det behöver bli ännu enklare och mindre byråkrati. Därför föreslår Miljöpartiet fler förenklingar och fler solceller till folket. Alla ska kunna ha lika lätt att ta del av solelsrevolutionen.
För att minska utsläppen är det alltmer viktigt att satsa på förnybar energi. Det är nödvändigt för att minska vår påverkan på klimatet. Klimatet kan inte vänta. Tack vare Miljöpartiet i regeringen behövs inte längre bygglov när solceller ska installeras och skatten på solceller i princip avskaffad. Det är både enklare och billigare att sätta upp solceller. Men Miljöpartiet vill underlätta för fler att skaffa solel. Därför vill vi höja ambitionen så att en miljon solcellsanläggningar kan sättas upp i Sverige.
Energimyndigheten har visat att det är möjligt. Då skulle solceller bidra med upp till en tiondel av elproduktionen i Sverige år 2040. För att nå målet behövs fortsatt stöd till investeringar i solcellsanläggningar. I statsbudgeten finns ett investeringsstöd på ca en miljard kronor per år fram till 2020. Miljöpartiet vill säkra stöd under hela nästa mandatperiod och avsätter därför ytterligare minst två miljarder kronor.
Villaägare kan få både skattereduktion och elcertifikat för solel, problemet är att elcertifikatsystemet är designat för stora aktörer. Miljöpartiet vill se en regelförenkling så att de istället får en ökad skattereduktion. Det ger mindre byråkrati från både villaägare och staten.
I Göteborg kan vem som helst skaffa solceller, även de som inte har eget tak.Göteborg Energi kommer att erbjuda köp av del i solcellsanläggning. Redan i höst bygger de Sveriges största solcellsanläggning i Säve. Den som har el från solceller som ägs tillsammans med andra får dock idag inte tillgång till skattereduktion. Det innebär att skattereduktionen bara ges till den som bor i villa, men inte i hyreslägenhet. Miljöpartiet vill ändra på detta så att en skattereduktion även omfattar de som skaffar andelar i solcellsföretag.
Den som producerar mer el än den använder definieras som kraftproducent med dagens regelverk och lagstiftning. Då ökar skatten och ekonomin försämras. Miljöpartiet vill förändra regelverket så att på kravet att vara nettoanvändare slopas.
Miljöpartiet vill att staten och kommunerna ska använda sina tak för solel. Regeringen har gett ett stöd till Statens Fastighetsverk för att investera i solcellsanläggningar där det är möjligt. Miljöpartiet vill ge Statens Fastighetsverk i uppdrag att utreda solelspotentialen för statens alla tak. I Göteborgs kommun sätts solcellsanläggningar upp på skolor, förskolor och äldreboenden och stadens tak är kartlagda. Miljöpartiet vill att alla lämpliga tak som ägs av kommunen i Göteborg ska få solceller.
De kommunala klimat- och energirådgivarna efterfrågas allt mer. Regeringen har avsatt ett statligt stöd på totalt 825 miljoner kr för 2018–2020 för detta, en kraftig ökning. Miljöpartiet vill säkra att stödet för hela nästa mandatperiod, så att fler kan få oberoende rådgivning om solel.
Fasta elnätsavgifter gör att även om du använder egen solel och därmed elnätet mindre så är elnätsavgiften lika stor. Det uppmuntrar varken till egen solelsproduktion eller energieffektivisering. Miljöpartiet vill därför ha mer rörliga nätavgifter och föreslår att den fasta delen begränsas till 50 procent. Det går att göra solceller enklare och billigare.
Karolina Skog (MP), miljöminister
Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd Göteborg