Mindre energi – mer ekologisk mat under 2015
Göteborgs stad är idag bäst i landet på att bygga lågenergiförskolor och skolor. Inköpen av ekologisk mat i Göteborgs stad slog rekord i år. Renova var först ut med fossilfritt bränsle i alla sopbilar. Mikroplasten förbjöds inom staden och arbetet med att få förskolorna giftfria påbörjades. På många plan har det enträgna arbetet för miljön och klimatet i staden gett resultat under året.

– Det känns riktigt bra att se hur det långsiktiga strategiska arbetet som skett på många plan börjat visa sig på allt från kemikalier till energibesparingar, säger Ulf Kamne (MP), gruppledare och kommunalråd med ansvar för miljö och stadsutveckling.
Som en bekräftelse på detta utsågs Göteborg i år till Årets klimatkommun av WWF och hamnade på prispallen som Bästa miljökommun. Detta på grund av det långsiktiga arbetet i klimatstrategiska programmet, men också på grund av pionjärsarbetet med Gröna obligationer, som skapat förutsättningar för sparare och investerare att satsa pengar på klimatåtgärder.
Samtidigt pågår många dolda klimatinsatser som sakta rör sig framåt. En sak är det långsamma förbättringsarbetet med att energieffektivisera stadens fjärrvärmesystem.
– En procents energibesparing varje år låter lite, men har en enorm påverkan på klimatet, säger Ulf Kamne.
Arbetet med att bygga lågenergiförskolor och skolor är också ett enträget arbete som lett till att Göteborg ligger långt före alla andra kommuner. Varken Stockholm eller Malmö har samma höga krav som Göteborg eller har arbetat med det lika länge.
Ända sedan 2010 finns allt fler förskolor med låg energiförbrukning. Totalt finns mer än 30 lågenergiförskolor och skolor i Göteborg. De har energieffektiviserats till passivhusnivå med max 45 kilowattimmar per kvadratmeter och år. De är välisolerade och täta med smart styrning av ljuset och vitvaror med högsta energiklass.
Inköpen av ekologisk mat är en annan nyhet där staden överträffat sina mål.
– Vi trodde aldrig att vi skulle nå målen så snabbt, det är väldigt roligt, säger Ulf Kamne
Målet är att 40 procent av alla matinköp ska vara 40 procent ekologisk år 2018. Redan i år kom hela staden upp i 45 procent. SDN Centrum gick ännu längre och nådde mer än 50 procent ekologiskt av alla inköp i år.
Ekologiska bönor och linser ökade från 47 till 76 procent i år. Och nästan alla bananer är nu ekologiska, 97 procent i år mot 91 procent ifjol. Dessutom ökade inköpen av ekologiskt kött från 33 procent förra året till 72 procent i år.
– För kött är målet tydligt, allt kött ska som staden köper in ska vara ekologiskt. Vi vill också att alla stadsdelar var för sig ska nå målet om 40 procent. Snart är vi där, säger Ulf Kamne.
Det viktiga i klimatarbetet är också att sätta tuffa mål för att driva på alla att komma längre. Tuffa mål har satts både i årets budget och i de miljö- och klimatstrategiska programmen. Dessutom har Göteborg under året ställt sig bakom regeringens initiativ till ett fossilfritt Sverige.
– Det är ett stort åtagande, men nödvändigt för att vi ska kunna nå våra ambitiösa mål att bli ett fossilfritt Göteborg. För att nå våra mål måste både vi och världen göra mer än i dag, säger Ulf Kamne.