Nya Världslitteraturhuset ska lyfta Gamlestan

Lyssna

Nu kan Världslitteraturhuset i Gamlestaden äntligen bli verklighet. Bygget har kommit igång och om mindre än ett år slår portarna till Göteborgs Världslitteraturhus upp.

Tack vare en rödgrön satsning på fem miljoner kronor per år har arbetet med de nya lokalerna kunnat sättas igång. I november 2018 ska Världslitteraturhuset invigas.

- Det här kan locka människor från hela Göteborg att komma till Gamlestan. Det kommer att bli en viktig knutpunkt för människor med olika bakgrunder, en mötesplats som är ett viktigt sätt att öka integrationen, säger Özgur Tasbas (MP), ordförande i SDN Östra Göteborg.

Idén om ett Världslitteraturhus i Göteborg har funnits länge. Rödgröna ledningen har drivit på för att göra verklighet av idén. 

- I det här huset ska litteratur från hela världen lyftas fram, men vi ska också synliggöra våra nationella minoriteters språk, litteratur och kultur, säger Özgur Tasbas.

Han pekar även på att det finns stora skillnader hos barn och ungas ordförråd, språkutveckling, läsförståelse och resultat i skolan i olika stadsdelar.

- Att utveckla språkförståelsen på barns och ungas hemspråk är en av nycklarna till att klara skolan bättre. Därför hoppas vi att Världslitteraturhuset kommer att spela en viktig roll för ungdomar.

Världslitteraturhuset kommer att ta plats vid Gamlestads torg, i lokaler på drygt 1300 kvm. Fastighetsägare är Platzer AB. Tack vare placeringen i Gamlestaden hamnar huset i skärningspunkten mellan stadsdelarna Östra Göteborg, Örgryte-Härlanda, Centrum och Angered. Här kommer många människor att kunna mötas, och Världslitteraturhusets lokaler ska vara väl anpassade för att ge god, snabb och bred biblioteksservice till de många resenärer som kommer att passera där varje dag.

- Placering i Gamlestaden är idealisk. Det är en viktig knutpunkt i en expansiv stadsdel där många människor passerar som kommer att bli mer attraktiv med ett Världslitteraturhus, säger Özgur Tasbas.

Erfarenheter från projektet med biblioteket 300 m2 i Brunnsparken visar på att det centrala läget har varit avgörande för framgången. Dessutom ligger det helt i linje med ”stadens mål” att flytta attraktiva verksamheter utåt, allt ska inte ligga i centrum.

- Folk som kanske har svårt att ta sig in till centrala staden eller inte har råd med kollektivtrafik får en ny mötesplats och ett bibliotek i sin närhet, säger han.

Enligt planerna hoppas man på att locka till sig nya grupper och läsare, till exempel män, samt förhoppningsvis även folk från andra delar av Göteborg. 

SDN Östra Göteborg kommer att sköta driften av huset, som beräknas uppgå till cirka 10 miljoner kronor. Ungefär häften av detta kan tas inom Östra Göteborgs ram, vilket innebär att 5 miljoner extra per år behövs. Pengar som den rödgröna ledningen satsat i 2018 års budget.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: