Överenskommelse för en förbättrad stadsplanering i Göteborg klar
Idag har en bred överenskommelse mellan de rödgrönrosa partierna (MP,V,Fi), Socialdemokraterna, Demokraterna och Alliansen förhandlats fram. Överenskommelsen innebär en stor omorganisation av Göteborgs Stads nämnder och förvaltningar inom stadsplaneringen.
– Äntligen har vi lyckats få en bred överenskommelse så att alla som jobbar med stadsutveckling går i takt. Det är viktigt att stadens resurser används effektivt, att bostadsbyggandet snabbas upp och de ekonomiska kalkylerna blir säkrare, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd.
Konkret innebär omorganisationen att byggnadsnämnden, fastighetsnämnden, lokalnämnden, park- och naturnämnden samt trafiknämnden upphör. Dessutom har staden tidigare beslutat att bolaget Älvstranden Utveckling ska avvecklas. Istället bildas fyra nya nämnder med tydligare avgränsade uppdrag:
Nämnd med ansvar för fysisk planering
Nämnd med ansvar för exploatering
Nämnd med ansvar för genomförande och förvaltning kopplat till mark
Nämnd med ansvar för genomförande och förvaltning kopplat till byggnader
– Dagens organisation, med många förvaltningar där ingen tydligt håller i taktpinnen, har lett till fördyringar och förseningar av otaliga byggprojekt. Därför är det väldigt positivt att vi nu enats brett om en väg framåt, säger Jonas Attenius (S), kommunalråd.
Göteborgs Stads dåligt fungerande organisation för stadsplanering har orsakat frustration under många år. Stora projekt har stora brister i de ekonomiska kalkylerna, andra stora projekt har stoppats.
–Nu kan vi äntligen få en vassare samhällsplanering utan stuprör och en bättre skötsel av det gemensamma. Och stoppa slöseriet av göteborgarnas pengar genom minskad byråkrati, dubbelarbete och onödig överbyggnad, säger Martin Wannholt (D), kommunalråd
Frågan om en omorganisation för effektivare stadsutveckling har pågått under lång tid. 2017 kom en utredning om de planerande nämndernas organisation. Men det fanns ingen politisk majoritet då för att gå vidare. I höstas väcktes frågan till liv igen genom ett förslag i kommunstyrelsen om att påbörja omorganisationen.
– För att kunna uppnå de höga mål som Alliansen har satt för bostadsbyggandet, behöver kommunens organisation anpassas. Jag är glad att vi nu i bred samsyn kan ta ett stort steg framåt för att få en bättre stadsutveckling i Göteborg, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Överenskommelsen innebär att den nya organisationen är på plats vid årsskiftet 2022/2023.