Pengachock för redan utsatta barnfamiljer

Lyssna

Pengachock för redan utsatta barnfamiljer. Alliansen skär ner för de allra mest utsatta i årets budget för Göteborgs stad. Kollektivtrafikkort blir hundra spänn dyrare. Det älskade sommarlovskortet slopas, gratisbad för barn försvinner och föräldrar får betala högre förskole- och fritidsavgift. Framtidens barn har de helt tappat bort – futtiga klimatsatsningar gör att Göteborg riskerar tappa rollen som föregångsstad.

Alliansen vill hårdbanta det aktiva jämlikhetsarbetet i Göteborg.

- Det vore fel väg att gå. Tvärtom måste betydligt mer göras för att minska klyftorna i staden. Ökad jämlikhet vinner alla på, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Alliansen vill också att det ska bli mycket dyrare för göteborgarna att åka kollektivt. Bland annat kan kostnaden för månadskortet öka med över 100 kr.

- En prischock inom kollektivtrafiken skulle vara en bedrövlig signal i detta läge. Det skulle vara dåligt för miljön, för jämlikheten och för alla som försöker få vardagsekonomin att gå ihop, säger Ann-Sofie Hermansson.

Inte nog med att barnfamiljerna får betala högre förskoleavgifter. De drar ner 100 miljoner kronor på investeringar, vilket innebär minskat byggande som motsvarar 16 förskoleavdelningar. Dessutom vill de inte slopa karensdagen för förskolepersonal, vilket rödgröna föreslår.

- Det positiva är att de satsar på mindre barngrupper. Tyvärr ser satsningen mycket större ut på pappret då de i nästa andetag drar ner 20 miljoner på förskolan, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling och miljö.

Det allvarliga i alliansens budget anser Ulf Kamne också vara att de inte satsar på klimatet. Alliansen skriver visserligen i sin budget att Göteborgs stad ska följa sina klimatmål. Men satsar inte en krona på klimatinvesteringar till skillnad från de rödgröna som satsar 80 miljoner kronor. De skär även ned 17,5 miljoner kronor på miljöstimulansmedel som infördes 2017.

- Alliansen pratar gärna fint om miljön, men det är svårt att realisera vackra ord utan pengar, säger Ulf Kamne.

De äldre är också förlorare ekonomiskt. Alliansen sparar över 20 miljoner kronor på äldreomsorgen och slopar seniorläger, fria bad, broddar och museibesök för pensionärer.

- KD talar ofta väl om att äldre ska få ett bra och värdigt liv, men i praktiken tar de bort det som ger de äldre livskvalitet, säger Daniel Bernmar (V), äldrekommunalråd.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: