Så här blir Hisingens nya city

Lyssna

Hisingen med sina 150 000 invånare har länge saknat ett riktigt centrum. Nu ska Backaplan byggas om till en innerstadsmiljö. Det blir en stor kontrast mot idag. - De stora parkeringsplatserna som präglar Backaplan är inte värdigt Hisingen. Nu blir det äntligen en trevlig stadsmiljö, säger Ulf Kamne (MP) kommunalråd med ansvar för miljö och stadsutveckling.

Planen är att Backaplan ska omvandlas till en innerstadsmiljö med folkliv, uteserveringar, parker och promenadstråk.

- Det ska bli grönt och trevligt att flanera eller jogga och ett skönt stadsliv. Det här blir riktigt bra, säger Ulf Kamne.

Det ska bli betydligt fler butiker på dubbelt så mycket handelsyta som idag men också mer bostäder, kulturhus, förskolor, grundskolor och en gymnasieskola.

- Egentligen är det konstigt att Hisingen saknat ett riktigt centrum. Här bor lika många invånare som de större städerna i Sverige.

Runt 15 000 människor kommer att kunna flytta dit, eftersom det byggs 7000 bostäder där.

- Nu visar vi än en gång att det går att bygga ut staden utan att behöva bygga på jordbruksmark eller i skogen långt från kollektivtrafik där folk tvingas bli beroende av bilen, säger Ulf Kamne.

Alla som flyttar till Backaplan får nära till kollektivtrafik som redan är väl utvecklad, utöver det stora utbudet på plats.

- Här tar vi yta som redan är asfalterad och som dessutom är riktigt, riktigt tråkig, och fyller med bostäder, liv och rörelse. Det är hållbar stadsutveckling, säger Ulf Kamne.

Förutom byggnader ska det bli en större stadsdelspark längs med Kvillebäcken och dessutom fem till sex mindre parker.

- För oss är det viktigt när vi bygger mycket att se till att folk har nära till parker och naturområden. Människor behöver gröna miljöer för att slappna av, röra sig och må bra. Det är viktigt för hälsan helt enkelt, säger Ulf Kamne.

Det var därför Miljöpartiet har drivit på ett krav på att de nya bostäder som byggs alltid ska ha nära till gröna områden.

Parkerna ska förbindas av ett långt grönt promenadstråk, för joggare och flanörer. Hjalmar Brantingsplatsen ska bli ett torg och där kommer ett kulturhus att byggas.

- Kultur är oerhört viktigt i en citykärna. Det kan attrahera fler att komma till Hisingen.

Byggstart blir redan nästa år, med första etappen som innebär att Coop ska kunna flytta till nya lokaler i mer urbana kvarter närmare leden. Programmet ska antas på Byggnadsnämnden 21 juni.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: