Slut med engångsmuggar i plast i Göteborgs Stad

Nu är det slut med engångsmuggar i plast i Göteborgs Stads verksamheter. Varje år används cirka 600 000 muggar framförallt inom vården och hemtjänsten. Från 1 januari ersätts både muggar och andra plastprodukter med miljövänligare produkter. Plasttillverkningen står för nästan en tiondel av världens oljeanvändning.

Sedan årsskiftet är alla muggar som innehåller mer än 15 procent plast borta från de avtal som Göteborgs Stad har för inköp, men det gäller också en rad andra sjukvårdsprodukter där plasten nu är borta som förkläden, medicinbägare. örontrattar och kanylburkar, mm.

– Som en stor inköpare i Sverige är det viktigt att vi minskar användningen av produkter som tillverkas från olja som en del i klimatomställningen. Engångsprodukter i plast gjort av olja hamnar till stor del i förbränning, och det är detsamma som att elda olja. Det säger Eva Ternegren (MP) som är ordförande för Inköp- och upphandlingsnämnden.

Det här är ett steg i att minska användningen av fossila råvaror. Det produceras idag en enorm mängd plastprodukter från olja. Nu måste oljan fasas ut och produkterna istället tillverkas av biomaterial som papper.

I botten ligger att från 1 januari 2024 införs förbud mot engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast efter ett EU-direktiv. Enligt förordning (2021:996) om engångsprodukter, baserat på EU:s engångsplastdirektiv.

Göteborgs Stad är en jätte på inköp, via avtal som förvaltningen Inköp och upphandling gör rör sig om många miljarder per år. Ambitionen är också att minska användningen av engångsmaterial generellt.

– Det är också viktigt att vi minskar användningen av engångsprodukter i stort och använder mer flergångs. Men i vissa verksamheter som vård och hemtjänst kan det vara svårt ur hygieniska och sjukvårdsperspektiv. Det säger Eva Ternegren (MP).

 

Fakta:

Plastanvändningen och mängden plastavfall har ökat i Sverige. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av Naturvårdsverket.
Siffror för 2017 som är jämförbara med 2010 visar att plastanvändningen i Sverige har ökat med nästan 300 000 ton per år, eller nästan 30 kg mer plast per invånare och år.
Mer använd plast leder också till mer plastavfall.
https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avfall/avfallslag/plastavfall/

Plasttillverkningen står för ca 8 % av den globala oljeanvändningen.
Det årliga plastavfallet i Sverige uppskattas till 1,7 miljoner ton.
2019 sattes 217 000 ton plastförpackningar ut på den svenska marknaden, exklusive pantflaskor.
Mindre än 10% av plastavfallet går till materialåtervinning.
https://www.regeringen.se/contentassets/f629efb66bab423883d608e0f329b19c/sveriges-handlingsplan-for-plast—en-del-av-den-cirkulara-ekonomin.pdf

Relaterade nyheter

Örebro län, 2 maj 2024

Camilla Hansén (MP) ställer fråga till skolministern om digitalisering

Örebro län, 30 april 2024

Adam Arnesson och Pär Holmgren (MP): Reformera jordbrukspolitiken!

Örebro län, 26 april 2024

Camilla Hansén (MP): Sedan 1642 har vi klagat över att våren är kall

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter