Solcellsparker på gång i Göteborg

Lyssna

Solceller har börjat bli populärt. Det är billigt, förnybart och nästintill underhållsfritt. Nu kan solcellsparker bli av Göteborg. Tanken är att privatpersoner ska få sätta upp solceller på kommunens mark. Göteborgs stad utreda hur det ska bli verklighet.

De senaste 10 åren har sol-el varit det snabbast växande energislaget i världen och utbyggnaden av solcellsparker börjar ta fart i flera städer runt om i landet. Därför vill rödgröna ledningen utreda hur solcellsparker ska utformas, där privatpersoner, föreningar och mindre företag får chansen att sätta upp solceller. 

– Solceller är en helt fantastisk teknologi som vi vill ge fler möjlighet att utnyttja. Vi vill att alla göteborgare ska kunna vara med i solrevolutionen, säger Ulf Kamne (MP) miljökommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han är entusiastisk och ser solceller som en del av framtidens hållbara energisystem som Göteborg måste vara en del av.

- Vi måste på allvar ställa om till ett fossilfritt energisystem. Det kräver många insatser och de offentliga aktörerna behöver visa vägen. Solceller är en väg, säger Ulf Kamne.

Priserna på solceller sjunker kraftigt och allt fler företag har målet att ställa om till 100 procent förnybar el. 

- Vi vet att många privatpersoner och mindre företag vill vara en del av omställningen men har inte möjlighet då de inte äger mark eller tak. 

För de grupperna undersöks nu möjligheten om kommunens mark kan ställas till förfogande. 

- Göteborgs stad har en unik position med ett stort markägande och ett kommunalt energibolag. Det vill vi försöka nyttja för att göra det möjligt för privatpersoner, föreningar och mindre företag att satsa på solceller, säger Ulf Kamne.

Att dessutom producera sin egen el är lockande för många och ett sätt att minska sitt ekologiska fotavtryck. 

- Det är viktigt att kommunen gör det enklare att ta tillvara människors initiativkraft, säger Ulf Kamne.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: