Ställ krav på kycklinguppfödningen
Göteborgs Stad ställer krav på att bara servera ekologiskt kött i sina verksamheter. Ett problem är att det finns mycket få producenter av KRAV-märkt kyckling.
De kycklingstammar som uppfödarna använder är dessutom framavlade för att få en stor muskelmassa under sin korta livstid.
Samma kycklingstammar används för KRAV-kyckling. Enligt KRAVs kriterier ska kycklingarna leva längre än under konventionell uppfödning och då går benen lätt av på grund av kroppstyngden. Kriterierna innebär också att kycklingarna inte ska få antibiotika i förebyggande syfte och att de enbart ska få ekologiskt foder.
Detta gör i dagsläget KRAV-uppfödningen dyr och mer oförutsägbar än den konventionella. Därför måste nu stora inköpare ställa krav på leverantörerna av kött så att förutsättningarna för kycklinguppfödning förändras och blir bättre för både kycklingarna och konsumenterna.
– Som stor inköpare måste Göteborgs Stad ställa krav. Annars händer ingenting, säger Kia Andreasson (MP), kommunalråd.
Se inslag i Väst-nytt.