Sveket mot de ensamkommande måste upphöra

Lyssna

Socialdemokraterna och de borgerliga partiernas svek mot de ensamkommande måste upphöra. Det anser Ulf Kamne (MP) och Daniel Bernmar (V), båda kommunalråd, som nu vill fördubbla statens satsning och snabba på att hjälpa de ungdomar som behöver stöd.

Socialdemokraterna och de borgerliga partierna har kommit överens om att hålla inne på delar av det statliga stödet till de ensamkommande.

- Det är ett svek som måste upphöra. Ungdomarna kan tvingas flytta och ryckas upp från den lilla trygghet de skaffat sig om vi inte agerar nu, säger Ulf Kamne (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Regeringen har valt att dela ut miljonbelopp till kommunerna för att råda bor på problemet med att ensamkommande ungdomar riskerar att hamna i kläm. Göteborg får 10 miljoner kronor. Men nu vill Socialdemokraterna inte dela ut de pengarna på en gång.

- De håller inne pengarna. I väntan på vad?, undrar Ulf Kamne.

Visserligen vill S använda två miljoner kronor direkt, men det räcker inte.

- Det är en för liten summa, som kommer alldeles för sent, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

Det handlar om flera hundra ungdomar som är i stort behov och riskerar rivas upp från där de bor idag, där de går i skola, skaffat vänner och börjat rota sig.

MP och V föreslår istället att kommunen ska fördubbla statens satsning och lägga ut 20 miljoner kronor till kommunen och till frivilliga organisationer som gör ett stort arbete för de ensamkommande.

- Inte ens våra pengar är tillräckliga. Det skulle behövas mycket mer, men vi har försökt hitta ett läge där vi kan göra en kompromiss som vi hoppas fler partier kan ställa upp på, säger Daniel Bernmar.

20 miljoner kronor kan dock innebära att fler kan bo kvar och få bättre stöd från de nätverk de byggt upp runt omkring sig.

Hittills anser Daniel Bernmar att S agerat motsägelsefullt i frågan.

- Först har de vägrat satsa en enda krona extra och hävdat att det är statens ansvar. Nu har de insett att kommunen faktiskt kan ta ett större ansvar tillsammans med frivilliga organisationer.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: