Uppsving för ekomaten i Göteborgs stad – bäst är en förskola med hela 97 procent eko-mat
På bara två år har inköpen av ekologisk mat i Göteborgs stad ökat markant. Förskolor, skolor och äldreboenden får nyttigare och mer klimatsmart mat. Det som sticker ut är en kommunal förskola som ändrat kosten radikalt – utan att öka utgifterna. Idag är hela 97 procent av matinköpen ekologisk. Således den klart bästa förskolan i Göteborg.
Det var två glada kommunalråd som besökte Röda stråkets förskola. Både Ulf Kamne (MP) och skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP) och den rödgrönrosa ledningen har drivit på att få mer ekologisk mat i skolor, förskolor och andra verksamheter i Göteborgs stad.
På bara två år har Göteborgs stad slagit rekord i inköpen av ekologisk mat. Idag är över 40 procent av matinköpen är ekologiska.
Röda stråkets förskola sticker dock ut. Hela 97 procent av matinköpen är ekologiska, till skillnad från 30 procent 2013.
– Det är en fantastisk förskola som sticker ut och visar att det går att köpa i princip allt ekologiskt. För oss är det viktigt att eleverna får riktigt god och nyttig mat, att den inte innehåller gifter och har låg klimatpåverkan, säger Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd.
Matproduktionen är dessutom en strategisk framtidsfråga och ska fungera även när barnen växer upp, därför får den inte bidra till giftspridning eller antibiotikaresistens, påpekar hon.
Röda stråkets förskola ingår i projektet Lärande hållbara måltider, där 63 förskolor och skolor utspridda över hela Göteborg har ingått under tre år. Syftet har varit att öka den ekologiska och vegetariska maten och öka säsongsgrönsakerna. Projektet har arbetat med att involvera barnen i både tillagningen och medvetenheten om kosten. De har hållit kurser för personalen och informerat föräldrar.
– Det är ett härligt kvitto på att arbetet med Lärande hållbara måltider bär frukt, säger Karin Pleijel.
Alla skolor som ingått i projektet har ökat de ekologiska matinköpet markant, till mellan 65 och 97 procent. Köttinköpen har minskat. Alla skolor har infört vegetarisk mat två dagar i veckan. Även matsvinnet har minskat markant, vilket är en av förutsättningarna för att hålla kostnaderna nere.
– Det är bra att ha med elever i köken, de får både lära sig om kosten, om miljön och i det ingår både teknik, matematik och samarbete, säger Karin Pleijel.
Göteborgs stad har ökat inköpen av ekologisk mat rekordsnabbt. De har till och med överträffat sina mål tidigare än väntat. Efter att ha legat på runt 20 procent i flera år satte politikerna målet att 40 procent av alla matinköp ska vara ekologiska år 2018. Förra året kom hela staden upp i 44 procent.
– Vi trodde aldrig att vi skulle nå målen så snabbt och vi har fortsatt hålla en hög nivå. Det är väldigt roligt, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd.
Även den vegetariska kosten har ökat mellan 2014 och 2016. Då ökade ekologiska bönor och linser från 47 till 73 procent. Bananerna ökade från 64 till 74 procent.
Dessutom ökade inköpen av ekologiskt kött från 33 procent förra året till 71 procent.
– För kött är målet tydligt. Allt kött ska som staden köper in ska vara ekologiskt. Vi vill också att alla stadsdelar var för sig ska nå målet om 50 procent. Snart är vi där, säger Ulf Kamne.
Det viktiga i klimatarbetet är också att sätta tuffa mål för att driva på alla att komma längre. Tuffa mål har satts både i årets budget och i de miljö- och klimatstrategiska programmen. Dessutom har Göteborg under året ställt sig bakom regeringens initiativ till ett fossilfritt Sverige.
– Det är ett stort åtagande, men nödvändigt för att vi ska kunna nå våra ambitiösa mål att bli ett fossilfritt Göteborg. För att nå våra mål måste både vi och världen göra mer än i dag, säger Ulf Kamne.