Integration
Göteborg ska vara en välkomnande och inkluderande stad. Vi arbetar för ett mer mänskligt samhälle, där alla kan mötas över gränser. Integration är en ömsesidig process och vi vill öka möjligheterna till möten mellan människor, öka delaktigheten bland invånarna, satsa på det socialt förebyggande arbetet, bygga bort bostadssegregationen och öka möjligheterna till etablering på arbetsmarknaden.
Miljöpartiet vill:
- Med Gårdsten som förebild, bilda lokala fastighetsbolag i de utsatta områdena som får ett helhetsansvar för stadsdelen och ökar inflytandet för de boende.
- Öka delaktigheten bland invånarna genom medborgardialog och medborgarpaneler och satsa på barn och unga, så att de ges möjlighet att delta i och bidra till det lokala samhällsbygget.
- Öka samverkan med och stärka förutsättningarna för civilsamhället.
Att nya grund- och gymnasieskolor ska etableras på platser där upptagningsområdet ger en blandad elevsammansättning. - Skapa trygga och kvällsöppna fritidsgårdar, fler sommarjobb och andra meningsfulla aktiviteter för unga.
- Bygga ett kulturhus i Biskopsgården och skapa fler mötesplatser för människor som bor i olika delar av staden.
- Öka stadens arbete mot rasism.
Göteborg är en segregerad stad och de senaste decennierna har klyftorna ökat. Vi kämpar för ett samhälle som håller ihop och där alla känner sig trygga.
Varje människa är en viktig resurs med sina egna erfarenheter, kunskaper och förmågor. Vårt mål är ett jämlikt Göteborg, där alla känner sig delaktiga och behövda- där vi kan leva ett gott och meningsfullt liv tillsammans. Göteborg ska vara fritt från diskriminering och vara ett öppet samhälle. Vi vill därför öka stadens arbete mot rasism.
Vi behöver också stärka tilliten i samhället. Direktkontakt mellan invånarna och samhällsinstitutionerna är viktigt för ökad delaktighet, inflytande och tillit. Vi vill också med Gårdsten som förebild bilda lokala fastighetsbolag i de utsatta områdena som får ett helhetsansvar för stadsdelen, som snabbt och enkelt kan åtgärda problem och som ökar inflytandet för de boende.
Skolan är en bra plats för barn och unga att mötas. Skolsegregationen måste brytas och vi vill därför att skolornas upptagningsområden ska förändras för att skapa en så stor variation av socioekonomisk bakgrund som möjligt i elevsammansättningen. När nya grund- och gymnasieskolor ska etableras och byggas på platser där upptagningsområdet ger en blandad elevsammansättning.
Även bostadssegregationen måste brytas. Vi driver på för att bygga blandade boendeformer, såväl hyresrätter, bostadsrätter och småhus i samma områden. Vi vill skapa attraktiva stadsmiljöer som minskar barriärer och skapar mer sammanhängande och trygga bostadsområden. Vi vill bygga parker, lekplatser och mötesplatser där människor kan träffas över gränser.
Integrationsarbetet ska stärka samhällsgemenskapen och vara öppet för nya idéer och kreativa arbetssätt. Därför är det viktigt att detta arbete sker i nära samverkan med samhällsaktörer som akademi, studieförbund, näringsliv och civilsamhälle. I föreningar ges människor möjlighet till gemenskap. Vi vill därför förbättra förutsättningar för civilsamhället att bedriva socialt förebyggande verksamheter som kan fungera som brobyggare mellan invånare och samhällsinstitutioner.
Etablering och integration hänger ihop. Arbete, utbildning och språk möjliggör integration och bidrar till ett utökat socialt nätverk. Sommarjobb och meningsfulla aktiviteter för unga är en viktig del för att tidigt få en känsla av att vara en del av samhällsbygget.
Läs mer: Nyanländas etablering