Miljöpartiets Robert Hall på klimatmötet i Paris

Lyssna

I Paris pågår det avgörande klimattoppmötet. Miljöpartiet Gotlands Robert Hall har varit på plats under den första veckan. ”Det kändes viktigt att vara där. Jag hade inga stora förhoppningar om att påverka, men det är viktigt att vi organiserar oss”, säger han.

Robert Hall med kollegan Alisa Sidorenko i utställningsmontern i Paris.

Varför valde du att resa till Paris?
- Jag kände att det var viktigt och att jag inom ramen för mitt ideella uppdrag i ett globalt närverk för ekobyar var tvungen att vara på plats. Jag har bemannat en monter i en av utställningshallarna som ligger i anslutning till förhandlingsområdet. Det finns en speciell gång mellan områdena så det var många av förhandlarna som kom och tittade. Vi stack ut lite grann eftersom vi satt bredvid stora, lite mer slätstrukna, aktörer som Stockholm stad och andra storstäder. Vi hade liten yta men många besökare. Det finns 10 000 ekobyar runt om på alla kontinenter utom Antarktis och det intressanta var att det kom många som inte kände till att det finns ekobyar i deras egna länder.

Hur har stämningen varit i Paris?
- I början av veckan var stämningen ganska arg för att den stora demonstrationen blev inställd. Istället hölls en tyst manifestation på Place de la Republique. Det ställdes ut mängder av skor som en markering och det lades ut blommor och gravljus till minne av offren i terrordåden. Man lyckades också bilda en mänsklig kedja av folk som höll varandra i händerna till ett annat torg. Men sedan skärmade polisen av torget så att vi, även jag, blev instängda och då blev det bråkigt. Vissa element började kasta gravljus mot polisen och då lämnade i alla fall jag torget. I lördags var jag ute i en förort till Paris där det hölls en folklig festival, folkets COP21. Folk vet inte vad de ska tänka än så länge, om vi ska vara optimistiska eller pessimistiska, vi får vänta och se.

Vilka förhoppningar har du på klimattoppmötets resultat?
- Det måste finnas ett bindande avtal om en vecka. Det kommer inte lösa klimatfrågan, men då flyttar vi i alla fall fram positionerna nu medan alla är med på tåget. Vi har gjort framsteg om vi jämför med för några år sedan och nu måste vi få alla att jobba åt samma håll.

Vilka är de största knäckfrågorna?
- Finansieringen, det är den alla pratar om. Hur de fattiga länderna ska kunna finansiera klimatomställningen. De rika länderna har blivit rika genom att släppa ut, så det finns en klimatorättvisa. Den stora konflikten handlar om var pengarna ska komma ifrån. Det pratas om att man ska plocka från biståndet trots att det redan tas pengar därifrån för flyktingmottagningen. Biståndet riskerar att gå på knäna.

Vad tar du med dig från Paris?
- Jag hade inga stora förväntningar om att påverka i Paris, men det viktiga är att vi organiserar oss. Vi måste åstadkomma saker lokalt, här på Gotland. Alla måste känna sig delaktiga och göra vad de kan på den plats de befinner sig.

Linnea Nilsson

TIPS
Torsdagen den 10 december visar Miljöpartiet Gotland klimatdokumentären This Changes Everything. Efter filmen berättar Robert Hall om sina erfarenheter från Paris och om vad som uppnåtts vid mötet hittills. Välkommen till Adelsgatan 41 kl 17.00. 

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: