Motormännen Stockholm kritiska till cyklister

Miljöpartiets kommunalråd Johan Svensk debatterar nya cykel-lagen med Motormännen Stockholm.

Här är Nyheter24-artikeln som Johan svrivit sitt svar i:

https://nyheter24.se/debatt/912272-miljopartiet-vakna-upp-motormannen

 

Här är Mitt i Haninge-artikeln som Johan reagerade på:

https://mitti.se/nyheter/borjar-cykellagen-galla/

 

 

Här är hela artikeln:

 

Ibland blir jag förundrad över hur idiotiskt en ledande person i samhället kan uttrycka sig. Nu börjar den nya cykellagen att gälla. Cyklister får cykla på bilvägen, upp till 50-vägar, även om det finns separata cykelbanor bredvid. Det ligger i linje med både folkhälsomålen och hållbarhetsmålen, att fler ska cykla.

I det läget väljer Jan Björklund, som är ordförande för Motormännen i Stockholm, att uttala sig mot den nya lagen. Inget konstigt med det eftersom han är lobbyist för andra intressen. Men sättet är förvånande:  "Cyklister följer ju inte trafikreglerna normalt sett, hur blir det då när de ska vara bland bilar?"

Att cykla till arbetet är en av de viktigaste sätten att minska antalet bilar som åker på våra vägar. Det är följaktligen en av de viktigaste sätten att minska bilköerna som vi ser i hela Stockholmsregionen. Motormännen borde vara glada för minskade bilköer. 

Istället väljer deras ordförande att svartmåla en hel grupp människor: cyklisterna? Det har väl inte undgått någon vilka trakasserier cyklister utsätts för i sociala media. Det är en normal kommentar idag att "man" borde köra över cyklister som tränar på vägarna och inte släpper förbi bilarna bakom. Då väljer en ledande bilkramare att förstärka bilden att cyklister inte följer trafikregler.

Jag väljer att inte ta upp motsvarande självklarhet att "bilister inte följer trafikreglerna" för det är att slå in öppna dörrar.

Vakna upp Motormännen. Lösningen på trafiksäkerhetsproblem, bilköer och klimatproblem är inte fler bilar. Det är fler cyklister.

Johan Svensk,
Ordförande Miljöpartiet Haninge

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: