Hur kommer ett förändrat klimat påverka oss i Härryda kommun?

Hur kommer ett förändrat klimat påverka oss i Härryda kommun?

Ett förslag till Beredningen för framtidens välfärd och samhällsutveckling.


Hur kommer ett förändrat klimat påverka Härryda kommun över tid, både kortsiktigt och långsiktigt?

Fokus skall ligga på de sociala, ekonomiska och ekologiska konsekvenserna, för oss i Härryda kommun, om vi och vår omvärld misslyckas med att begränsa temperaturökningen till 1.5 grader och om temperaturökningen blir större?

Frågan gäller alltså inte klimatåtgärder eller orsaken till klimatförändringarna i sig, utan de händelser som påverkar oss: stormar, skördar som slår fel, otjänligt vatten, global förflyttning av människor på grund av torka eller översvämningar, konflikter, skogsbränder och andra negativa orsaker.

Det bör alltså innehålla de konsekvenser som uppstår för kommunen för att klara sitt uppdrag, det vill säga kommunens ekonomi, arbetssätt, sociala problem med mera. Hur planerar vi vår infrastruktur och vilka värden, biologiska och ekosystemtjänster, måste vi vårda och ta hand om.

Hur påverkas medborgarna? Hur påverkas företagslivet? Hur påverkas medborgarnas ekonomi, både i privatlivet och som anställd, vid skogsbränder och översvämningar där egendom, företag och mark går förlorad och blir obrukbar?
Vilka övriga sociala konsekvenser får det för den enskilde medborgare?

Naturvårdsverket skriver om klimatpåverkan i Sverige följande:
https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Klimatet-i-framtiden/Effekter-i-Sverige/

Ökad nederbörd i hela landet. En generell nederbördsökning väntas i hela landet. Även antalet tillfällen med intensiv nederbörd väntas öka. Mest väntas nederbörden öka i norra och västra Sverige. I fjälltrakterna kan nederbörden öka med uppemot 25 procent. Det betyder ett stort tillskott av vatten i ett redan i dag nederbördsrikt område.

Ökad risk för översvämningar. Ökad nederbörd och mer intensiva regnfall ökar risken för översvämningar.

Vattenbrist och torka i södra Sverige. Förändringar i nederbörd liksom ökad avdunstning kan leda till ökad sommartorka i södra Sverige. Samtidigt väntas antalet skyfall bli fler och öka i intensitet även i södra Sverige.

Temperaturzoner flyttar norrut. Växtperiodens längd beräknas kunna öka med mellan en och två månader i hela landet utom längst i söder där ökningen kan bli uppemot tre månader.”
Det finns ett otal länkar att söka information i t ex FN, SMHI, SKR för att nämna ett fåtal andra.

En samlad konsekvensanalys för Härryda kommun kommer förhoppningsvis göra det lättare för både verksamhet och politik att anpassa arbetet för kommunen och våra medborgares framåt.

Mölnlycke 2021-08-26
Miljöpartiet de gröna i Härryda

Roland Jonsson
Marie Strid

Relaterade nyheter

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kalmar län, 15 april 2024

Vi startar MP Öland

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter