Riksintresse för friluftsliv och fossiloberoende

Riksintresse för friluftsliv och fossiloberoende

Insändare Härryda posten av Roland Jonsson och Birgitta Olsson
Vid kommunstyrelsemötet 2016-10-24 fanns det två remisser som kommunen skulle yttra sig om. Dels en avseende ”riksintresse friluftsliv” från Naturvårdsverket samt en om Strategiskt vägval för ett gott liv i ett fossiloberoende Västra Götaland 2030.

I svaret från förvaltningen gör sektorn bedömningen ”att de fyra nya föreslagna riksintresseområdena inte innebär någon konflikt med redovisad markanvändning i kommunens översiktsplan ÖP 2012. Områden har höga natur- och friluftsvärden och är till stor del redan skyddade genom exempelvis naturreservat. Sektorn anser att Härryda kommun ska ställa sig bakom förslag till utpekade områden av riksintresse för friluftsliv inom kommunens gränser”.

Vid kommunstyrelsemötet redovisade Kommunstyrelsens ordförande (KSO), Per Vorberg ett eget yttrande:

”Härryda kommun ställer sig tveksam till förslag på nya områden av riksintresse för friluftsliv inom kommunens gränser och uppmanar myndigheten att bidra till att färre typer av riksintresse skall finnas i framtiden”.

Än en gång har Per Vorberg kört över en kunnig förvaltning med eget tyckande.

I yttrandet angående remiss Strategiska vägval för ett gott liv i ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 skriver förvaltningen att ” Sektorn är positiv till både arbetssättet att ta fram strategin och till dess innehåll i stort. Kommunen vill bidra till den nödvändiga utvecklingen som strategin tar sikt på. Dock anser sektorn att kommunen behöver mer tid att ta ställning till på vilket sätt det ska ske.

Vid kommunstyrelsemötet redovisade Per Vorberg ett eget yttrande:
”Strategiskt vägval för ett gott liv i en fossiloberoende Västra Götaland 2030, innehåller flera bra och intressant förslag och idéer. Samtidigt finns det flera formuleringar som vi ställer oss frågande till, samt att det finns tydliga målkonflikter i dokumentet. Det finns också politiska ställningstagande istället för att belysa problemen och se olika förslag på lösningar. Det hade varit bättre om det hade lyfts fram olika problemområden och sedan kommit fråga till kommunerna på vilket sätt vi kan bidra till att lösa detta”.

När man noggrant läser igenom Västra Götalands dokument på 48 sidor så kan man inte hålla med Per Vorbergs slutsatser.

Det finns en tydlig beskrivning av strategiska vägval, fyra fokusområden samt en utförlig beskrivning på 12 sidor med exempel på åtgärdsförslag. Det är rätt att man inte ställer en exakt fråga till kommunerna hur man kan bidra till att lösa problemområdena/fokusområdena.

Det är tråkigt att Per Vorberg inte drar slutsatsen/förstår att de fokusområden som redovisas för att uppnå en fossiloberoende även är en frågeställning till hur långt kommunen har kommit i detta arbete och hur man ska agera i framtiden.
Hållbarhetsfrågorna verkar inte var högt uppe på KSO:s agenda.

Relaterade nyheter

Härryda, 23 april 2025

Röd-Grön Samverkan i Härryda JO-anmäler Härryda kommun

Härryda, 23 mars 2025

Nej till Link40!

Härryda, 9 januari 2025

Din röst räknas!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter