Kör klimatsmart: Miljöpartiet föreslår nya bilpooler i Kallhäll, Jakobsberg och Barkarby

Lyssna

I hela Järfälla finns det totalt bara fyra bilpoolsbilar. Det är en stor brist. Miljöpartiet föreslår på kommunfullmäktige 23/9 att kommunen köper in bilpooler med miljöbilar, som också invånarna kan använda.

– Miljöbilspooler är en insats för både klimatet och för järfällabor som försöker få vardagen att gå ihop, säger Amanda Palmstierna, gruppledare för Miljöpartiet i Järfälla.

I hela Järfälla finns det just nu bara två bilpoolsbilar i Jakobsberg och två i Barkarby. Det är en brist då det finns invånare som av olika anledningar inte vill äga bil, men som inte klarar av vardagslogistiken med enbart kollektivtrafik och cykel. Då är bilpooler ett komplement.

– Transportsektorn är vår största utmaning i klimatomställningen. Här har vi någonting vi kan göra inte bara för att sänka kommunens egna utsläpp, utan även för att underlätta för alla järfällabor som vill göra rätt gentemot sina barnbarn, säger Amanda Palmstierna.

Det finns kommuner, till exempel grannen Sundbyberg, som genom avtal med bilpoolsföretag ersatt tjänstebilar med en bilpool som även medborgarna kan använda. Miljöpartiet föreslår att Järfälla gör detsamma i en motion till kommunfullmäktige 23 september.

Kommer förslaget bli verklighet? Motionen ska behandlas av kommunens förvaltning och därefter det är det upp till alla partier att ta ställning. Miljöpartiets förhoppningen är att det ska bli bilpooler i Kallhäll, Jakobsberg och Barkarby. Läs motionen här.

Fakta:

  • En privatbil står oanvänd 90 procent av tiden.
  • En bilpoolsbil ersätter runt fem bilar.
  • Varje bilpoolsbil bidrar med sänkta utsläpp på 8,5 ton koldioxid per år.