Alla har rätt att äta sig mätta!

Många hushåll kämpar just nu med att få ekonomin att gå ihop. Den höga inflationen har resulterat i kraftigt stigande priser på bland annat matvaror. För att stötta dem som har det allra tuffast vill Miljöpartiet nu slopa momsen på basvaror.

Sedan inflationen tog fart ordentligt i samband med Rysslands invasion av Ukraina har priset på energi och viktiga basvaror stigit rejält. Enligt Konsumentverket har priserna på mat ökat med åtminstone 20 procent under 2022. Många hushåll kämpar just nu med att få ekonomin att gå ihop, med att sätta mat på bordet. Skolor rapporterar om barn som äter mycket mer i skolan, vilket kopplas till hushållens försämrade ekonomi, och Stadsmissionen vittnar om nya grupper som inte tidigare varit i behov av matstöd.

MP sänker matmomsen på basvaror

Nu vill Miljöpartiet  slopa momsen tillfälligt på basvaror som till exempel bröd, mjöl, mjölk, frukt och grönsaker.

– Att sänka momsen på basvaror kommer göra störst skillnad för dem som nu har det tufft ekonomiskt. Det gäller inte minst barnfamiljer där besöket i mataffären gått upp enormt i pris på senaste tiden. Man ska inte behöva skramla ihop eller ta pengar från sparkontot för att ge mat på bordet till sina barn, säger språkrör Per Bolund.

Träffsäkrare än regeringens förslag

Den konservativa regeringens fördelningspolitiska ambition är som bekant låg. Viktiga insatser för att stötta hushållen med små marginaler lyser med sin frånvaro. När regeringen väl levererar stöd så är det missriktat, vilket bland annat syns tydligt i elprisstödets utformning. Det kommer att ge extremt lite till barnfamiljer som bor i lägenhet, medan villaägare i stora hus med dyra uppvärmningskostnader får mycket. Slopad matmoms på basvaror är ett mycket mer träffsäkert förslag som faktiskt hjälper de mest behövande, som pensionärer och barnfamiljer.

– Vi är i en tuff ekonomisk tid och de höjda priserna slår hårt mot bland annat familjer och pensionärer som redan innan dess kämpade för att få pengarna att räcka till varje månad. Barn ska inte behöva göra sina läxor hungriga på kvällarna, det är regeringens ansvar att agera men de gör ingenting. Istället sänker de skatten för höginkomsttagare. Vi ser också att det kommer bli tufft ekonomiskt framöver, och att Sveriges ekonomiska utveckling blir den sämsta i EU i år, fortsätter Per Bolund.

Idag tisdag 14 februari, lägger Miljöpartiet fram ett utskottsinitiativ i finansutskottet om avskaffad moms. Vårt förslag är att under perioden från den  1 mars till den 30 juni ska momsen avskaffas på följande basvaror:

  • mjölk
  • ost
  • ägg
  • bröd, mjöl och havregryn
  • frukt
  • grönsaker och potatis
  • smör och margarin

Läs gärna intervjun med språkrör Per Bolund om förslaget i Aftonbladet.

Relaterade nyheter

Per Bolunds tal på Järvaveckan

Märta på turné

Regeringens elstöd missar målet. MP kräver åtgärder för de mest utsatta hushållen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter