Bygg om-bonus ska göra flera bilar till miljöbilar

Alla bilar kan bli miljöbilar och de som behöver bilen ska kunna köra den med gott samvete. Därför inför regeringen nu, tack vare Miljöpartiet, en bygg om-bonus för den som bygger om sin bil till miljöbil.


De flesta bilarna i Sverige körs i dag på bensin eller diesel och orsakar dåliga utsläpp. Många av dem har lång tid kvar innan de skrotas. För att minska utsläppen från bilar inför regeringen en bygg om-bonus så att den som i dag kör en bensin- eller dieselbil kan bygga om bilen så att den kan köras på biodrivmedel eller biogas. 

Alla bilar kan bli miljöbilar

–  Alla bilar kan bli miljöbilar. Efter några timmar på verkstad kan din bil börja köra på etanol också. Att bygga om till en biogasbil tar några dagar och kostar lite mer men är också ett bra alternativt för den som inte har råd med elbil. Det här är ett billigt och snabbt sätt att minska bilutsläppen. En hållbar quick-fix, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Fler ska ha råd att köra miljövänligt

Bygg om-bonusen riktar sig till dem som vill köra fossilfritt men som av ekonomiska eller andra skäl inte har förutsättningar att köpa en ny bil med liten klimatpåverkan.

– Miljöpartiet vill ge alla möjligheten att vara med när vi förändrar samhället och klarar klimatkrisen. Att leva klimatsmart ska inte vara en klassfråga, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Bygg om-bonus kommer införas 2022

Just nu håller Konjunkturinstitutet på att analysera förutsättningarna för att bygga om befintliga fordon till miljöbilar. Det är ett uppdrag som myndigheten fick av regeringen redan 2019. Uppdraget ska redovisas i juni 2021 och därefter kommer regeringen återkomma med den exakta utformningen av bygg om-bonusen. Totalt är 20 miljoner kronor avsatta för 2022 och 2023 i budgeten.

Relaterade nyheter

Pourmokhtaris lögner fortsätter

Miljöpartiet i EU: Vad M, KD och SD tycker är höljt i dunkel

Stärk samernas rättigheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter