Agera för fred i Syrien

Krisen i Syrien har eskalerat under en längre tid. Miljöpartiet menar att Sverige nu måste få FN att agera för ett eldupphör.
Konflikten i Syrien är inne på sitt tredje år. Våldet har bragt 100 000 människor om livet och tvingat närmre två miljoner människor att lämna sina hem för att söka skydd i grannländerna. Hälften av dem är barn. Ännu fler är kvar, på flykt i sitt eget land. Med den misstänkta användningen av kemiska stridsmedel har konflikten gått in i ett läge där omvärlden inte längre kan agera åskådare. Men vi kan inte heller riskera att förvärra och fördjupa konflikten.

Sverige måste få FN att agera

Ett viktigt steg i rätt riktning är att FN:s generalförsamling antar en ny kraftfull resolution i syfte att förmå parterna att respektera den humanitära rätten och ingå vapenvila. Med en majoritet om 2/3 kan generalförsamlingen rekommendera olika former av agerande.

– Miljöpartiet vill att Sverige tar initiativ till en ny kraftfull resolution i FN:s generalförsamling. Vi måste hitta vägar som verkligen ledar till fred och inte till mer konflikt, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet de gröna.

En ny kraftfull resolution från Generalförsamlingen kan, tillsammans med aktiv diplomati, vara ett sätt att förmå Ryssland och Kina att acceptera en resolution i FN:s säkerhetsråd. 

– Vi måste göra allt som står i vår makt för att få FN att åstadkomma en vapenvila. En intervention, för att skydda civila, måste ledas av FN, annars riskerar konflikten att eskalera ytterligare, säger Bodil Ceballos, utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Ställ ansvariga inför rätta

De ansvariga för förra veckans attack med kemiska stridmedel och andra brott mot mänskligheten som ser ut att ha skett under konflikten i Syrien måste gripas och ställas inför internationella brottmålsdomstolen, oavsett sida i konflikten.

Öka biståndet

Idag är omkring 7 miljoner människor i Syrien och 2 miljoner i grannländerna, i behov av humanitärt stöd. Ju längre konflikten i Syrien pågår desto mer växer lidandet och behovet av akut bistånd. Trots den extremt allvarliga humanitära krisen har FN och andra humanitära aktörer inte fått den finansiering som behövs. Det humanitära biståndet måste också nå fram till Kurdistan, över både den irakiska och turkiska gränsen. – Sverige har alltid varit en pålitlig och generös givare och vi bör kunna öka våra insatser för att stödja konfliktens offer.

Skapa fler legala vägar för asyl

Vi måste också göra vad vi kan för att underlätta för flyktingar att ta sig ut ur landet. Sverige måste snabbt se till att det skapas fler legala vägar för flyktingarna från krigets Syrien att söka asyl.

Relaterade nyheter

Miljöpartiet vill katastrofsäkra sommaren

Miljöpartiet vill se höjda pensioner nu

Miljöpartiet är bäst! För tredje gången i rad.

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter