Daniel Helldén är Miljöpartiets nya manliga språkrör

Partiet har fattat ett beslut och Daniel Helldén blir Miljöpartiets nya manliga språkrör! Han fick 131 av kongressombudens röster i dagens språkrörsval och ersätter avgående Per Bolund. Helldén kommer att leda partiet tillsammans med Märta Stenevi som fick förnyat förtroende i språkrörsuppdraget.

— Jag är fantastiskt glad och jag vill rikta ett stort tack till alla i partiet som varit med i den här gedigna processen. Jag ser fram emot att tillsammans med Märta få vara med och företräda Sveriges absolut viktigaste parti. Nu ska vi leda Miljöpartiet mot grön valvinst, säger språkrör Daniel Helldén (MP).

Ett jämnt val

Riksvalberedningens förslag Daniel Helldén röstades fram till posten med 131 röster mot 130 röster på utmanaren Magnus P Wåhlin.

—  Jag vill passa på att tacka Magnus P Wåhlin för ett gott samarbete i den här långa kampanjen. Jag är ödmjuk inför att det blev så otroligt jämt och nu ska jag resa runt i landet tillsammans med Märta för att samla och ena partiet, säger Daniel Helldén, språkrör (MP).

Stenevi får förnyat förtroende

Märta Stenevi, som varit språkrör sedan januari 2021, fick fortsatt förtroende att leda partiet.

— Jag är otroligt glad! Stort tack kära parti för det förnyade förtroendet. Jag är mycket ödmjuk och tacksam över att få fortsätta leda Miljöpartiet de kommande två åren. Vårt parti fyller en viktigare roll än någonsin och nu ska vi fokusera på maktskifte i valet 2026. Stort grattis också till min nya språkrörskollega Daniel Helldén. Det ska bli roligt att leda partiet tillsammans, säger språkrör Märta Stenevi (MP).

Mer om Daniel Helldén

Född i Luleå 1965, uppvuxen på Lidingö utanför Stockholm.

Tidigare borgarråd för Miljöpartiet i Stockholm, först i opposition, 2014–2018 i en rödgrönrosa majoritet och efter valet 2018 i en grönblå majoritet.

Riksdagsledamot sedan 2022.

Doktor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Har tidigare bland annat suttit i Miljöpartiets partistyrelse och varit kommunpolitiker i Gnesta i Södermanland.

Gift, tre döttrar och en bonusson. På fritiden tycker han om att renovera gamla hus.

Relaterade nyheter

MP:s nya vallöften

Kriget måste stoppas – sätt in FN-trupp i Gaza

MP får högsta betyg i RFSL:s granskning!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter