Det svenska betygsystemet behöver reformeras

Igår tog Miljöpartiet tillsammans med Centerpartiet initiativ till något som kan förändra många ungas liv till det bättre. Vi kräver att regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté som ser över betygsystemet med syftet att utvärdera och föreslå hur dagens betygsystem kan förändras. Vi kan inte ha ett system som stänger ute tiotusentals elever årligen från vidare gymnasiestudier. 

-Vi har tagit ett viktigt steg för att förankra ett nytt betygssystem som både kommer till rätta med betygsinflationen och som samtidigt inte leder till att elever stängs ute från gymnasieutbildning. Det är dags att slopa F-betyget med den hårda godkäntgränsen. Detta gör vi genom att vi vill bilda en parlamentarisk kommitté, med bred förankring i riksdagen för att kunna fatta ett långsiktigt beslut med brett stöd i riksdagen, säger Camilla Hansén, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Den senaste statistiken från Skolverket visar att av de drygt 122 000 elever som gick ut nian i våras saknade nästan 20 000 elever behörighet till gymnasieskolan. Betygssystemet har blivit en bromskloss för tusentals elevers liv varje år. Så här kan vi inte ha det.

Under pressträffen lyfte Miljöpartiet, tillsammans med Centerpartiet, därför kravet att regeringen måste tillsätta en parlamentarisk kommitté för att se över det nuvarande betygsystemet. Detta kommer att göras med ett utskottsinitiativ som gemensamt läggs av partierna.

– Idag är just betyget F och den hårda gränsen för godkänt ett stort hinder för möjligheten till gymnasieutbildning, vidare studier och framtida arbete. Vi ser heller inte att Liberalerna har möjlighet att driva reformer i regeringssamarbetet med brett parlamentariskt stöd. Vi vill inte riskera att en reform uteblir. Därför tar vi initiativ till att ett nytt betygsystem kan komma på plats och med ett brett stöd som står sig över tid, säger Camilla Hansén, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Relaterade nyheter

MP:s krav: Terrorklassa israeliska bosättare

En rättvis omställning

Det svenska betygsystemet behöver reformeras

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter