En nattsvart budget för klimatpolitiken

Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson höll idag en pressträff där hon kommenterade regeringens budgetproposition som ”nattsvart” för klimatpolitiken. – Det minsta man kan förvänta sig av en effektiv klimatpolitik är att den sänker utsläppen. Det gör inte den här budgeten. I stället fattar man beslut efter beslut som i stället höjer dem. Då frågar man sig om regeringen inte förstår klimatkrisen eller är helt ovillig att hantera effekterna av den, sa hon. 

Miljöpartiet vill stärka välfärden, öka jämlikheten och investera i omställningen. Den blåbruna regeringen gör det rakt motsatta: sviker klimatet, gröper ur välfärden och slår split mellan människor.

– Det är helt uppenbart att regeringen varken förstår klimatkrisen eller ens är villiga att hantera konsekvenserna av den. När världen bokstavligt talat brinner slaktar man svenskt klimatarbete och stoppar huvudet i sanden, kommenterade Janine Alm Ericson under pressträffen.

Att regeringen säljer in gigantiska utsläppsökningar som effektiv klimatpolitik är verkligen ett enormt svek mot alla de som redan idag lider av klimatkrisens konsekvenser.

Även på välfärdsområdet misslyckas regeringen när den driver en ekonomisk politik som tvingar in Sverige i en välfärdskris.

– Regeringen har sagt att man inte kommer lämna välfärden i sticket. Men det är exakt vad man gör med den här budgeten. Redan med den förra budgeten satte man skolor, äldreboenden och sjukhus i en otroligt tuff situation när man valde att inflationskompensera höginkomsttagare istället för att kompensera välfärden. Nu fortsätter man sin nedskärningspolitik. Det larmas om att skolor kommer behöva säga upp lärare och elevassistenter. Då väljer regeringen att sänka skatten på snus och på plastpåsar. Det är inte seriöst, fortsatte Janine Alm Ericson (MP).

Medan regeringen ökar utsläppen och sänker skatterna för höginkomsttagare är det en självklarhet för Miljöpartiet att vi måste bryta vårt fossilberoende och satsa på välfärden. Den gröna omställningen är vår tids stora samhällsomvandling. Gör vi den rätt kommer vi skapa ett Sverige som håller ihop och möter krisen tillsammans. Ett land som inte bara ställer om – utan som faktiskt bygger ett bättre samhälle med tusentals nya jobb, en robust välfärd och med skyddsnät som fungerar.

Miljöpartiet vet att det går. Men det krävs vilja, handlingskraft och mod. Den sittande regeringen har inget av det.

 

Här kan du se pressträffen i efterhand.

Relaterade nyheter

PFAS-skandalen får inte ske igen – nu krävs en lex Kallinge

Ta tillbaka kontrollen över klimatomställningen

KU-anmäler Kristersson över tjänstemännens löner

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter