EU-skandalen hade kunnat förhindras

EU-parlamentet skakas av en korruptionsskandal som kunde ha förhindrats om de andra partierna hade lyssnat på förslagen från den gröna gruppen.

Parlamentets vice talman Eva Kaili från den socialistiska partigruppen och flera andra personer har gripits och formellt anklagats för att ha låtit sig mutas av företrädare för Qatars regering enligt samstämmiga medieuppgifter.

– Det är oerhört allvarliga misstankar och det känns olustigt att just precis det som EU:s miljöpartister har varnat för i många år, ser ut att besannas. EU-parlamentet är tyvärr den svagaste länken i EU-institutionernas skydd mot yttre påverkan, och i princip samtliga politiska grupper har konsekvent stoppat de grönas förslag om total transparens under många år. Det är patetiskt att se dem yrvaket ta “initiativ” till etisk granskning nu, säger MP:s Eu-parlamentariker Alice Bah Kuhnke.

– Vi gröna har gång på gång krävt att alla folkvalda EU-parlamentariker redogör för vilka stater, företag och organisationer de träffar och har möten med. Om de reglerna hade gällt, hade den nu aktuella mutskandalen kanske inte inträffat. Det hade åtminstone varit enklare att se exakt vilka EU-parlamentariker som Qatar försökt påverka.

– Skandalen är en ren katastrof för parlamentets trovärdighet, och vi har sannolikt inte sett den fulla vidden av den än. Nu krävs dels en noggrann utredning av vad som hänt i Qatarskandalen, dels skärpta regler inför framtiden, säger Alice Bah Kuhnke.

Relaterade nyheter

Miljöpartiet i EU: Vad M, KD och SD tycker är höljt i dunkel

Miljöpartiet KU-anmäler landsbygdsministern

MP presenterar topptrio till EU-parlamentet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter