Flera av de ekonomiska åtgärder som Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har presenterat för att lindra virusutbrottets konsekvenser förstärks nu, bland annat ersättningen för den första sjukdagen och statens ansvar för företagens sjuklönekostnader.
Det är totalt fem åtgärder som nu förstärks.
– Det handlar om att skapa långsiktighet och uthållighet genom den här krisen. De samlade åtgärderna som vi presenterar i dag uppgår till ungefär 15 miljarder kronor, säger Per Bolund (MP).
Höjt tak i a-kassan från dag 101
Taket i a-kassans inkomstrelaterade ersättning föreslås höjas för ersättningsdag 100 och framåt från 760 kronor till 1 000 kronor per dag. Höjningen är tillfällig och gäller från den 29 juni 2020 till den 3 januari 2021.
Förlängd ersättning för första sjukdagen
Ersättningen för den första sjukdagen, som ursprungligen skulle ha gällt till 31 maj, föreslås förlängas i fyra månader till den 30 september. Samtidigt höjs schablonersättningen med 104 kronor från den 1 juni. Det innebär att den som varit sjuk och får ett karensavdrag på lönen kan söka en schablonersättning om 804 kronor från Försäkringskassan från det datumet.
Fortsatt slopat krav på läkarintyg
Även det slopade kravet på läkarintyg föreslås förlängas till 30 september för att minska belastningen på vården. De tillfälliga reglerna innebär att en person inte behöver styrka sin sjukfrånvaro med ett läkarintyg under de 14 första sjukdagarna för att kunna få sjuklön eller sjukpenning, jämfört med de vanliga reglerna då läkarintyg ska lämnas från och med åttonde sjukdagen.
Statligt ansvar för sjuklönekostnader förlängs och justeras
Det statliga stödet för att täcka företagens sjuklönekostnader föreslås förlängas så att även juni och juli omfattas. Från 1 augusti till 30 september föreslås staten fortsatt kompensera för vissa sjuklönekostnader för företagen, men endast den del som överstiger normal nivå. Den normala sjuklönekostnaden kommer fastställas utifrån hur stor andel av de totala lönekostnaderna som sjuklönerna i snitt motsvarar för företag i olika storleksklasser.
Fortsatt kompensation till egenföretagare vid sjukfrånvaro
Det ekonomiska stödet till egenföretagare som är sjuka föreslås också förlängas från 31 maj till 30 september. Stödet innebär att egenföretagare med F-skatt har rätt till en schabloniserad ersättning på 804 kr per dag för dag 1–14 i sjukfallet.
Effekter av åtgärderna
– Jag vill också uppdatera kring läget för en del av de tidigare vidtagna åtgärderna som handlar om att konsekvenserna för svenska jobb och företag ska tryckas tillbaka, säger Per Bolund.
De beviljade stöden för korttidspermittering omfattar nu över 350 000 personer och det utbetalade stödet uppgår till runt 19 miljarder kronor. Enligt beräkningar från Konjunkturinstitutet har ungefär 175 000 jobb kunnat räddas genom systemet för korttidspermitteringar.
– En sammanställning från Fastighetsägarna visar att systemet för hyresrabatter kommit igång. Av de företag som beviljats uppskjuten skatt är den allra största delen mikroföretag, alltså företag med under tio anställda, säger Per Bolund.
När det gäller den statliga företagsakuten har Riksgäldskontoret ingått avtal med 65 institut och tilldelat ramar på drygt 39 miljarder. Men det krävs fortfarande arbete hos många av kreditinstituten innan utlåningen börjar ske i större skala inom de ramarna.
– Dessutom har krisen förändrats och förvärrats sedan företagsakuten togs fram. I nuläget kan det därför vara mer rationellt för företag att först fokusera på regeringens rena stödåtgärder och använda företagsakuten i ett senare skede, säger Per Bolund.