Ge vårdpersonalen chans till återhämtning

Om vi menar allvar med att de som jobbar inom vård och omsorg är hjältar är det hög tid att se till att de ska vilja och orka vara kvar i yrket.

Hälften av personalen i äldreomsorgen funderar på att sluta och sjukskrivningarna inom vården är många. Det är vårt jobb att ändra på det och se till att den som jobbar i vården orkar finnas till för de som behöver det. Både i vardag och i kris.

– För att fler ska vilja bli sjuksköterska eller jobba med våra äldre behövs arbetsvillkor som gör att de orkar med sina arbetsuppgifter, säger Isabella Lövin.

Satsning på hållbart arbetsliv inom vård och omsorg

Nu satsar regeringen på en särskild återhämtningssbonus för de som arbetar inom vård och omsorg.

Den ska kunna gå till exempelvis bättre arbetsmiljö, nya arbetssätt eller arbetstidsmodeller. Arbetstidsmodeller kan till exempel vara tidbanker, poängssystem eller tre-tre-scheman som kan ge vårdpersonal större inflytande över sin arbetstid och i vissa fall också arbetstidsförkortning.

Mindre sjukfrånvaro och större trivsel

Det finns redan i dag bra exempel att lära av, som vissa avdelningar på Akademiska sjukhuset i Uppsala där mängden obekväm arbetstid ger möjlighet till mer tid för återhämtning.

Som om ett resultat av det har sjukfrånvaron minskat och trivseln ökat.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: