Gustav Fridolin om att han slutar som språkrör på Miljöpartiets kongress i maj 2019

Gustav Fridolin kommer inte ställa upp till omval på Miljöpartiets kongress nästa år. Gustav fortsätter som språkrör till maj 2019 när Miljöpartiet håller kongress.

"De senaste åtta åren har jag har fått leda ett parti av just den typ av människor jag tror på. Sådana som tittar upp och tar sig tid. Sätter sig i nämnden, kämpar för cykelvägarna och solcellerna, ordnar stans första Pridefestival och bygger ut BUP.

Med Åsa och Isabella har jag fått vara med och göra det Naturskyddsföreningen beskriver som ”Ny fart i miljöpolitiken”. Med dubblad miljöbudget och klimatlag. Vi har kämpat för solidaritet också när det blåst snålt. Slopat Saudiavtal och hittat vägar för att unga som rotat sig i Sverige ska få stanna.

Jag har fått fira med organisationer som arbetar med dyslexi och NPF att vi gör läsa-skriva-räkna-garantin till verklighet. Med skolkommissionen i ryggen har jag infört ett statligt system som garanterar mer pengar till skolan, och mest till de som behöver det mest. Vi har satsat på mer läsning, mindre barngrupper och högre lärarlöner. Läraryrket finns igen med på listan över svenskars drömyrke, och fler elever blir behöriga från gymnasiet.

Jag har fått leda partiet i två av våra bästa valresultat, och ett av våra sämre. Tagit MP in i regering, vi har uträttat mer än kanske någon gång tidigare i vår historia, och landat på fötterna.

Det har inte alltid varit lätt. Det hade varit lätt att ge upp. Jag vet en del som nog hade blivit glada då. Men jag vill inte leva i deras Sverige.

Jag tror Sverige är så mycket mer än kommentarsfält och hat, mer än rasism och uppgivenhet. Sverige är läraren som sätter sig ner hos eleven som har det svårt. Sverige är miljövännerna som möts på biblioteket för att stoppa att marken bryts upp för en onödig gruva. Sverige är alla som ställt upp för människor som flytt. Sverige är vad vi gör det till.

Nu är jag mitt i uppgiften att tillsammans med Isabella säkra att miljön har en röst när vi förhandlar fram en regering. Och att rasismen inte får det. I maj kommer jag lämna över till ett nytt språkrör. Det meddelade jag Miljöpartiets valberedning redan i vintras. Jag hoppas få lite mer tid att vara den pappa och man jag vill. Jag längtar efter att undervisa igen. Och jag kommer gå till biblioteket när miljövännerna samlas, delta i kyrkans arbete och höja regnbågsflaggan när rasisterna tror att gatorna är deras. För egentligen har vi bara ett enda val. Vad vi gör av den lilla tid vi fått."

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: