Klimatsmartare industrier och transporter

För att Sverige ska nå klimatmålen måste alla delar av samhället bidra till omställningen. Därför satsar vi nu extra i budgeten på att ställa om industrin och transporterna.

Så gör vi industrin klimatsmartare

Sverige ska bli fossilfritt senast år 2045. För att det ska bli verklighet behöver även industrin ställa om. Därför har vi infört Industriklivet som ger industrier bidrag för att de ska kunna investera i ny teknik och sluta använda fossila bränslen.

I den här budgeten satsar regeringen dubbelt så mycket på Industriklivet som tidigare: 600 miljoner kronor 2020.

– Sverige har en unik möjlighet att vara en klimatföregångare med en grön framgångsrik industri som får andra att följa efter. Då ska vi också ta den möjligheten. Genom Industriklivet går vi före och visar vägen till att bli världens första fossilfria välfärdsland, en väg som andra länder inspireras av, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Mer pengar till Klimatklivet så att fler kan minska sina utsläpp

Klimatklivet har gjort att över 3 200 organisationer och företag i Sverige har kunnat ställa om och göra sin verksamhet bättre för klimatet. Det gör att utsläppen minskar och att fler kan vara en del av klimatomställningen.

Hittills har Klimatklivet till exempel inneburit en mängd nya laddstationer, elbussar i stadstrafik, biogasmackar och klimatsmarta lösningar för det vi äter, i hela kedjan från när maten produceras till att ta tillvara matresterna från våra tallrikar.

I budgeten för nästa år kommer nästan två miljarder kronor att gå till Klimatklivet. Det gör att ännu fler kan ställa om!

Nytt stöd för fler eldrivna lastbilar och traktorer

Transportsektorn måste minska sina utsläpp i snabbare takt än i dag om vi ska kunna nå klimatmålen. Fordonen måste helt enkelt släppa ut mindre. Elbilar är klimatsmartare än de bilar som drivs med fossila bränslen. Därför inför regeringen en ny klimatpremie för ellastbilar och arbetsmaskiner, till exempel traktorer, som drivs av el.

– Det är viktigt att alla branscher är delaktiga och bidrar till den svenska klimatomställningen. Genom att ge ett stöd till elektrifierade arbetsmaskiner, bland annat inom jordbruket, hjälper vi hela samhället att ställa om till fossilfrihet och en klimatsmart framtid, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: