Kongresstal: Katrin Wissing, partisekreterare

Det talade ordet gäller.

Kära örebroare,

Kära östgötar,
Kära jämtar hemmavid,
… och såklart alla andra kära partivänner som just nu sitter utspridda över hela vårt långa land - en del tillsammans men alla tillsammans i tanken.

Många av er vet att jag är född och uppvuxen i fjällen. I Åre och hela Jämtland är besöksnäringen en stark motor, det är skidor på vintern, cykel och vandring på sommaren.

Men något håller på att förändras.

För oss som är från fjällkedjan – från Dalarna i söder och upp till Norrbotten i norr är klimatförändringarna något som vi nästan kan ta på: Antalet snötäckta dagar minskar stadigt. Renen har svårt att komma ner till marken för att hitta föda när den numer ofta är istäckt. Allt färre dagar per vintern är så där gnistrande iskalla att fransar och hår blir vitt av is efter utandning.

Miljörörelsen har länge pratat om att hejda klimatförändringarna för våra barn och barnbarns skull. Men alla som har sett skogar försvinna i eldhav och hus spolas bort vet att det inte räcker.

Klimatförändringarna är här och nu.

Larmen från forskare kan vara paralyserande och kännas övermäktiga.
Men vi vet att människor kan åstadkomma makalösa saker tillsammans.

...

Det första jag gjorde när pandemins restriktioner lyftes var att ta första bästa tåg till Norrbotten för att få träffa medlemmar och ladda för valrörelsen.

På fyra dagar besökte jag sex kommuner. 535 mil blev det sammanlagt. 535 mil endast genom att åka kollektivt och samåkning. Det går, men måste bli enklare att ta sig runt i vårt avlånga land utan fossila bojor. Varför ska vi vara beroende av Ryssland eller Saudiarabien när vi kan vara självförsörjande på svenska hållbara drivmedel?   

Vi ser nu en grön industrirevolution som ger tusentals arbetstillfällen och nya möjligheter för människor. En rörelse har faktiskt startat. Och inget av det hade skett utan vår klimatpolitik. Fler kommer att få möjlighet att flytta till norra Sverige och uppleva – leva – våra fantastiska städer och glesbygder i norr. Som jämte vill jag självklart att fler barn ska växa upp med fjäll och skog utanför dörren.

Vi miljöpartister vet att den gröna omställning som vi måste göra också är en möjlighet att skapa något bättre. När vi ställer om samhället ska vi också se till att människor får mer tid för varandra, större möjligheter att forma sina egna liv och säkerställa att alla kan lita till att samhället har vår rygg när vi behöver det.

Dom senaste åren har våra liv varit mer digitala. Både våra privatliv och vårt engagemang. Jag ser hur många av er som outtröttligt tar debatterna i kommentarsfält runt om på internet. Jag vet att det kan vara slitigt och jag beundrar er som orkar.

Nättrollen är många. Nättrollen är snabba. Nättrollen är envisa. Men de gör oss ännu viktigare. Och… vi maskrosor är envisare än nättrollen.

Demokratin behöver ständigt hållas levande, vi kan inte ta den för given. De senaste åren har präglats av fakenews och konspirationsteorier som tycks övertyga allt fler. Starka krafter som vill klistra på oss vad vi tycker istället för att lyssna till oss. Diskussionerna behöver fortsätta att tas - på sociala medier men också runt när vi träffas på middagar eller runt fikaborden. Vi ska fortsätta att stå upp för det vi tror på.

Och jag känner en enorm stolthet över att vi gör just det. Medan många andra partier de senaste åren har sträckt upp fingret i luften och känt vartåt det blåser står vi i Miljöpartiet trygga i våra värderingar. Vi fortsätter att envist kämpa för det som vi tror på och det som vi vet är riktigt och rätt.

När vi nu svidar om till en ny grafisk profil så syns det. Istället för att ängsligt följa den senaste designtrenden valde vi att börja i oss själva och bevara och förstärka det som gör oss unika. Vi hittade lösningen i vår egen logotyp. Maskrosen är den perfekta symbolen för oss. För maskrosor är envisa och hittar alltid ett sätt att ta sig framåt.

Vår nya kostym är mer av en återbrukad kostym – återbrukat är ju det nya nya!

Vi går tillbaka till vår historia och visar på arvet i den gröna rörelsen, men vi är också unika och fortsätter att blicka framåt. Vi har varit steget före sedan Miljöpartiet bildades för 40 år sedan och fortsätter att vara det.

Vår nya look är både retro och modern, och speglar vi vilka vi är som maskrosor – fast rotade i den gröna rörelsen, men alltid framåtsträvande.

...

En del undrar om min starka tilltro till vårt parti beror på bristande krisinsikt eller naivt hopp. Men det finns så många goda skäl till att tro på Miljöpartiet, jag vill nämna tre:

För det första: Miljöpartiet måste växa, vi har avgörande år för klimatomställningen framför oss och där är vi den starkaste och ofta den enda rösten. Det är vi som har visionerna och lösningarna när andra är fast i gamla hjulspår och saknar en plan för att ta oss in i framtiden. Vår uppgift är för viktig för att harva runt kring 4 procent.

För det andra: Vi genomför just nu så mycket viktig grön politik. Trots att vi är ett litet parti, trots att vi sitter i en minoritetsregering, trots att det är i ett tufft parlamentariskt läge så har vi ett CV att vara otroligt stolta över.

För det tredje: Jag känner ett stort engagemang och en framåtrörelse i partiet. Den samlade jävlaranamman hos alla oss i Miljöpartiet kan ta oss långt. Maskrosor är envisa! Måhända att maskrosängen ibland täcks av asfalt, men det gör bara att vi måste kämpa lite hårdare för att nå igenom. Till slut gör vi det.

När jag pratar med er ute i landet, oavsett som det är Lennart i Värmland eller Cheryl i Kronoberg eller nån av alla er andra jag har daglig kontakt med, så känner jag ett starkt hopp – det finns så många fantastiska medlemmar och förtroendevalda ute i landet som varje dag gör storverk, som dag efter dag lägger motioner, delar ut flygblad eller skriver inlägg på sociala medier. Allt för det vi tror på. Allt för att rädda världen.

Det engagemang och det jävlaranamma som jag känner i möten med miljöpartister runt om i landet ger mig en SÅ stark tilltro till vårt parti.

Det händer så mycket runt om i landet!

I Storuman bildas just nu en ny lokalavdelning.
I Malmö tar man de nationella kampanjveckorna och gör dom till sina egna.
I Västra Götaland finns gröna ungdomar som värvar alla de möter.

Det är alla vi tillsammans som måste möta människor i deras vardag. Jag ser hur många som delar vår målbild och våra värderingar – det är vår uppgift att vinna deras förtroende.

Och det är bara vi i Miljöpartiet som kan göra det här. Det är ingen annan som kommer att ta tag i klimatkatastrofen, de allvarliga hoten mot vår natur och vår jord, vår luft, vårt vatten, haven – utom vi. Och det vet vi.

Och det är därför vi får energi – dag efter dag. Det är därför vi sliter hårt. Det är därför vi trappar upp nu.

För vi vet att det är vi som behöver göra detta. Det är vi som har lovat det här till våra barn – det är vi som begriper att vi behöver lämna över en planet till dem som går att leva på. Så att de också kan leva sina liv –  ströva i framtidens skogar, bada i framtidens sjöar, springa över framtidens maskrosängar.

Mina kära gröna kompisar, det är vi som måste göra den gröna omställningen. Vi ses ute på gator och torg med flygblad i hand och glädje i sinne, vi ses i fullmäktigesalar runt om i landet, i debatter och var än vi kan få fler med oss. Vi vet att en annan värld är möjlig, och vi ska få fler att längta efter den.

Och glöm inte, det här gör vi tillsammans.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: