Krispaket för svenska jobb och företag med anledning av Coronaviruset

Vi ska förhindra att Coronaviruset sprids och samtidigt skydda människors arbeten och vardagsekonomi. Regeringen lägger nu fram ett krispaket för att rädda svenska jobb och företag under krisen.

Per Bolund, språkrör Miljöpartiet och finansmarknadsminister.

Coronaviruset påverkar oss alla och människors liv och hälsa måste gå först. Samtidigt som vi förhindrar smittspridning ska vi se till att skydda människors vardag.

Snabba åtgärder som hjälper företag här och nu

– Så många företag som möjligt ska klara sig genom den här krisen och så många människor som möjligt ska kunna behålla sina jobb, säger Per Bolund språkrör för Miljöpartiet de gröna och finansmarknadsminister.

I krispaketet presenterar regeringen flera snabba åtgärder för att hjälpa svenska företag här och nu.

Rädda människors jobb

Regeringen minskar arbetsgivarens kostnader genom att stå för en större del av lönekostnaderna, och arbetstagare kan få ut 90 procent av sin lön vid korttidspermittering. En åtgärd för att minska risken att människor tvingas bli uppsagda.

Staten tar över sjuklöneansvaret

Staten ska tillfälligt ta hela kostnaden för alla sjuklöner under april och maj. Även egenföretagare ska ersättas genom en schabloniserad sjukpenning för dag 1–14.

Stöd till företag

Företag får möjlighet att skjuta upp betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis.

Anstånd kommer beviljas företag som sköter sin ekonomi. Anstånd får inte beviljas företag som är oseriösa eller har större skatteskulder.

Sverige är starkast när vi håller ihop

Det är stort att se hur många som ställer upp och tillsammans försöker minska riskerna för smittspridning. Fortsätt tänka på dina medmänniskor, tvätta händerna, stanna hemma om du är förkyld och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Regeringen följer utvecklingen och är beredd att vidta de åtgärder som krävs.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: