Krispaket till småföretagen med anledning av Coronaviruset

Regeringen presenterar fler åtgärder för att företagen ska kunna ta sig igenom den kris som uppstått till följd av Coronaviruset. De nya förslagen riktar sig främst till mindre företag.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Isabella Lövin.

Just nu undrar tusentals småföretagare runt om i Sverige hur de ska kunna betala sina räkningar. Många står vid konkursens brant, trots att det inte är något fel på deras företag eller affärsidé. De har välskötta företag och har betalat skatt. Det handlar om exempelvis frilansare, kulturarbetare, frisörer och hantverkare.

– Vi presenterar nu förslag som kommer vara viktiga för alla de hårt arbetande egenföretagare som plötsligt står utan både inkomster och möjligheter att påverka sin situation, säger Per Bolund, bostads- och finansmarknadsminister (MP).

Rabatt på hyran

Regeringen föreslår att hyran kompenseras för de fastighetsägare som sänker hyran för företagen.

– Hyran, tillsammans med personalkostnader, är en av de största utgifterna för våra företagare. Den restaurangägare som nu tittar ut över tomma lokaler kan inte förhandla med ett virus. Syftet är att nu se till så att de kan förhandla med sin hyresvärd, säger Per Bolund.

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter

Regeringen föreslår att arbetsgivaravgifterna sänks tillfälligt för perioden 1 mars till 30 juni 2020. Företagen behöver endast betala ålderspensionsavgiften under den här perioden. Det här ska gälla för upp till 30 anställda och på den del av den anställdes lön som inte överstiger 25 000 kronor per månad.

För att ge motsvarande stöd till enskilda näringsidkare föreslås även en nedsättning av egenavgifterna.

Statlig företagsakut för små och medelstora företag

För att företagen ska överleva föreslår regeringen en statlig lånegaranti. Förslaget innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som på grund av coronaviruset fått ekonomiska svårigheter, men i övrigt är livskraftiga.

Lånegarantin riktar sig främst till små och medelstora företag, men det finns ingen formell begränsning på företagsstorlek för att kunna delta i programmet.

Skatteförändringar riktade mot mindre företag

Två ytterligare skatteförändringar presenteras också som ska underlätta för mindre företag.

Ett kommande förslag är att reglerna om periodiseringsfonder ändras tillfälligt så att egenföretagare som har drabbats hårt till följd av virusutbrottet får sänkt skatt. Förslaget berör enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag.

Dessutom kommer det tidigare presenterade förslaget om möjligheter att få skjuta upp skatteinbetalning att utvidgas. På så sätt kan många egenföretagare bland annat skjuta upp att betala moms som annars ska betalas under våren.

Skatteförslagen kommer att överlämnas till riksdagen i en extra ändringsbudget inom kort.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: