Magda Gad tilldelas årets Zaida Catálan-pris

Journalisten och krigskorrespondenten Magda Gad får priset för att hon med övermänskligt mod och sällan skådat div arbetat i Zaida Cataláns anda för att belysa världens orättvisor.

Juryns motivering

År 2023 går priset till en person med ett övermänskligt mod och sällan skådat driv. Hennes meritlista är för lång för att sammanfattas, men genomgående har årets pristagare arbetat i Zaida Cataláns anda för att belysa världens orättvisor. Juryn är hedrad och kan meddela att årets pristagare är Magda Gad.

Gad har i flera decennier arbetat som journalist och krigskorrespondent. Medan andra bildar sin världsuppfattning från tryggheten i sina egna hem, har Magda bokstavligt talat stått på frontlinjen i otaliga konflikt- och krigszoner för att rapportera om det många vill blunda för.

I likhet med Zaida har Magda under många år arbetat i såväl Kongo som Afghanistan. Juryn anser att Magda är en mer än välförtjänt pristagare då hon precis som Zaida, satt sin egen säkerhet i andra hand för att undersöka brott mot kvinnor och de mänskliga rättigheterna. Exempelvis har Gad rapporterat från Kongo om konflikten om blodsmineraler samt om det utbredda våldet mot kvinnor och flickor.

I Afghanistan var hon den enda korrespondenten som inte evakuerades vid talibanernas övertagande av landet år 2021, utan stannade för att fortsätta sitt ovärderliga journalistiska arbete.  Juryn tror verkligen att Zaida hade beundrat Magdas arbete för en fredligare och mer rättvis värld.

För att sammanfatta såväl Zaidas som Magdas arbete vill vi lyfta Ingrid Sjöstrands dikt:

Elda under din vrede

med maktens nyheter

Dämpa inte din smärta

över livet

som stjäls ifrån oss

Trösta inte din sorg

över världen

som våldtas

inför våra ögon

Elda under din vrede.

 

Om priset

Zaida Catalán var aktivist, jurist, tidigare språkrör för Grön Ungdom och internationell expert på mänskliga rättigheter och kvinnorättsfrågor. I samband med Zaidas födelsedag, den 6 oktober, delar Grön Ungdom ut Zaida Catalán-priset i hennes ära.

Den som mottar Zaida Catalán-priset är en person som:

 • Står upp för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, djurs rättigheter eller arbetar mot miljöförstöring,
 • genom sin handling visar på stort mod,
 • genom sin handling visar på stor människokärlek,
 • kämpar för en bättre och fredligare värld,
 • inte använder våld som metod,
 • handlar på ett sätt som juryn tror att Zaida Catalán skulle ha beundrat.

  Juryn består av:
  Gustav Fridolin, f.d. utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet och Grön Ungdom, bland annat tillsammans med Zaida
  Anders Wallner, f.d. partisekreterare och vän till Zaida Catalán
  Lina Ploug, f.d ordförande för ROKS och vän till Zaida Catalán
  Grön Ungdoms språkrör

Relaterade nyheter

Daniel Helldéns Almedalstal 2024

MP: En valfrihetsreform för skogsägarna

Statsministern KU-anmäls av MP

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter