Märta håller tal på valupptakten

Kära vänner, miljöpartister – kämpar.

Visst var det ett helt fantastiskt tal Per höll igår. När jag lyssnade på Pers tal igår så fick jag gåshud. Han är arg. Och när Per blir arg då vet man att det är allvar.

För när vi ser tillbaka på det senaste året så får man nog säga att vi har anledning att vara arga. Inte nog med att Centern tyckte det var rimligt att släppa fram Sverigedemokraternas statsbudget i december – Socialdemokraterna tyckte dessutom att det var rimligt att regera på den.

Så mycket för att aldrig ge SD inflytande.

Och efter att vi lämnat regeringen tog det väl ungefär en kvart innan klimat- och miljöpolitiken började implodera. Sossarna älskade gruvor, och även utsläpp från fossila bränslen, skulle det visa sig. Pris vid pump blev plötsligt ett allt överskuggande politiskt projekt när Vänsterpartiet fullständigt tappade sin politiska kompass och gjorde upp med de blåbruna om att öka utsläppen i Sverige.

Allt detta skedde medan Putin skrattade hela vägen till banken och tackade så mycket för cashen till sitt krig mot Ukraina. Vi måste strypa importen av olja, gas och uran NU. Kriget måste få ett slut.

Så ja, nog har vi anledning att vara arga.

För fåglar ramlar ner från himlen när värmesköldar lagt sig tillrätta över Indien.

Allt fler arter hotas av utrotning när deras hem försvinner. Skogen, vår gröna lunga, är satt under hård press av stora kalhyggen och snabbväxande trädplantage.

Haven blir allt mörkare och töms på liv – tystnar, som Isabella Lövin skrev.

De extrema väderhändelserna blir allt fler, det märkte vi inte minst förra sommaren. Med översvämningarna både här i Sverige och i Tyskland, och bränderna som utplånade hela byn Lytton i Kanada på en enda dag.

Så jag säger som Grön ungdom:
Visst är det sjukt?

Det är det. Helt sjukt. Och det här är vår nya verklighet. Det händer här och nu. Vi har all anledning att elda under vår vrede. Och vi ska använda den vreden till förändring.

***

Det finns bara ett miljöparti i Sverige. Bara ett parti som har politiken för att Sverige ska klara klimatmålen. Vi är det parti som får högst betyg av miljörörelsen, och vi är det enda parti som har en klimatfärdplan, 224 punkter för att Sverige ska vara fossilfritt 2030.

Och vet ni vad som också är helt sjukt, med tanke på dagens debatt? Det går att nå målen.

Låt det sjunka in en stund. De andra partierna har gett upp – men det går att nå klimatmålen.

Låt mig berätta hur.

Vi går till val på en politik som klarar det klimatarbetet, som stärker välfärden och som ökar jämlikheten. Vi går till val på att bygga ett nytt grönt folkhem, ett HEM där alla Sveriges invånare är välkomna.

Vi går till val på att ALLA ska med när Sverige ställer om. Alla.

Vi ska satsa 100 miljarder per år i tio år i en rättvis omställning. Det är mycket pengar. Men det är NU vi måste investera i omställningen, för att inte bygga in ännu högre kostnader i framtiden. Det är nu vi ska investera oss ur klimatkrisen. Inte sen, inte någon annanstans. Utan här och nu.

Vi ska investera i snabba tåg i hela landet, i billigare kollektivtrafik. Vi ska investera i gång- och cykelbanor som ger både 8-åringar och 80-åringar sin frihet och sitt självbestämmande tillbaka, och vi ska investera i laddinfrastruktur i hela landet så att alla som måste köra bil kan göra det billigt och enkelt.

Vi ska investera i ett nytt grönt näringsliv. Nya innovationer måste få möjlighet att utvecklas och konkurrera – därför ska varenda subvention av utsläpp bort. Förorenaren ska betala. Hållbara affärsmodeller ska bli mest lönsamma. Det är så ett sunt näringsliv fungerar, och det är så vi tar vara på kraften hos alla de som vill vara med och ställa om.

Och vi ska investera i naturen. I den fantastiska skapelse som vuxit fram under miljontals år – och som vi nu är på väg att ödelägga.

Vi ska investera i den natur som inte bara är hem åt de arter vi delar den här planeten med, som inte bara är en plats där vi får återhämta oss och njuta av skönhet, stillhet och dramatik – utan som också är det största hopp vi har för att hejda klimatförändringarna och dämpa effekterna. Vi ska investera i att skydda våra skogar, våra hav, våra fjäll och våra ängar.

***

Vi är Miljöpartiet. Vi är havsmiljöpartiet och stadsmiljöpartiet, vi är naturmiljöpartiet och industrimiljöpartiet. Och vi ska investera i vår framtid.

Vi går till val på att ALLA ska med när Sverige ställer om. Alla ska med.

***

Igår presenterade jag och Per en satsning på hälso- och sjukvården och på vård och omsorg.

Det går inte att fortsätta som idag, där personal flyr vård- och omsorgsyrken för att man inte orkar. Vi är ett feministiskt parti – vi kan inte bygga ett grönt samhälle på att kvinnor blir sjuka av att ta hand om andra för låga löner.

Det är dags att deras jobb ges sitt rätta värde. De som tar hand om oss när vi föds och när vi föder, när vi ramlar ner från en klätterställning och bryter armen eller när vi hittar en knöl i bröstet. De som finns där när benen inte längre bär som förr och när en älskad människa inte längre minns oss.

Applåder räcker inte. Vi vill ge Sveriges vårdpersonal 50 000 nya kollegor och högre löner. Vi vill ge dem en bättre arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv. Det är dags att visa värdet på kvinnors arbete. Det är inte bara en välfärdsfråga – det är en jämställdhetsfråga.

Vi satsar 40 miljarder på detta. För om vi menar allvar med att vilja ha en jämlik vård, i hela landet – från Henrik Blinds Jokkmokk i Norrbotten till Stefana Hotis Malmö i Skåne – då måste staten ta finansieringsansvar för vården. Det kan inte vara så att den som har längst till förlossningskliniken ska betala mest i skatt. Vi har nått vägs ände med höjningarna av kommun- och regionskatterna. De som har tunnast plånböcker har drabbats allra hårdast av höjningarna, oavsett om man är garantipensionär i glesbygd eller arbetslös mamma i förorten. De utmaningar vi står inför i välfärden måste finansieras av oss alla gemensamt, oavsett var i landet vi bor.

***

Vi är Miljöpartiet. Vi är livsmiljöpartiet. Vi är arbetsmiljöpartiet och vårdmiljöpartiet. Vi ska bygga ett samhälle där välfärden finns till för oss alla, i hela landet.

För alla ska med när Sverige ställer om.

***

Igår bad Per oss fundera på varför vi blev miljöpartister. Jag gick med i partiet när mitt tredje barn hade fötts. Jag gick med för att jag inte stod ut med hur klimatförändringarna hotade mina barns framtid. Jag gick med därför att när jag blev mamma såg jag så otroligt tydligt hur orättvist samhället är – hur olika villkor barn växer upp med.

Den senaste tiden har jag mött många andra mammor i hela landet. Jag har mött starka, roliga, fantastiska mammor. Jag har skrattat, gråtit och dansat med dem.

Jag har mött mammor som kämpar med att få ihop ekonomin och inte önskar något hellre än ett arbete och en egen inkomst. Jag har träffat mammor som gör allt för att hjälpa barnen med läxorna trots att de själva aldrig fick gå i skolan, och jag har träffat mammor som förlorat sina barn till det besinningslösa gängvåldet.

I Skäggetorp i Linköping lärde jag känna Saynab. Hennes äldsta barn är jämnåriga med mina äldsta. Hon sa nåt som jag citerat många gånger sen dess för jag tycker att det är otroligt väl uttryckt:

När samhället stänger alla dörrar för barnen, när resurserna inte finns i förskola och skola, när de inte blir kallade till intervjuer, när de möter den öppna rasismen, då finns det en dörr som alltid är öppen och välkomnar dem – gängens.

Vi har alltför många barn som växer upp i fattigdom i Sverige idag. Alltför många barn saknar framtidstro därför att de redan i småskolan möter en vuxenvärld som dömer ut dem. Alltför många barn går hungriga till skolan, i Sverige, idag.

Nu frågar jag er, mina kära vänner, ni underbara brinnande människor:

Är det detta vi kallar klimaträttvisa?

Nej, precis. För man kommer inte demonstrera för klimatet när man inte vet om man kan sätta mat på bordet i slutet av månaden. Och man orkar inte bry sig om att skogen huggs ner i fjällen när man är orolig för att barnen ska skjutas ner på gatan.

Så här är det: De som skjuter, som säljer droger, som bränner bilar och hotar polis och blåljuspersonal – de ska sitta inne. Det är fullständigt självklart och vi ska stärka rättsväsendet för att så ska ske. De straff som behöver skärpas ska skärpas och polisen ska få de resurser som krävs. För ett samhälle som ska klara att ställa om och hejda klimatförändringarna MÅSTE vara tryggt.

Men när Ulf Kristersson vill att barn med uppehållstillstånd ska få mindre ekonomiskt stöd än sina klasskamrater – då säger vi STOPP.

När Ebba Busch vill skjuta skarpt in i folkmassor i Skäggetorp, då säger vi STOPP.

Och när Jimmie Åkesson vill införa kollektiv bestraffning mot invandrare och sätta in militär mot vår befolkning, mot våra vänner, mot våra barn – då säger vi

FUCK RASISMEN.

***

Vi är Miljöpartiet. Vi är uppväxtmiljöpartiet, vi är skolmiljöpartiet, förskolemiljöpartiet.

***

Vi går till val på jämlikhet. Vi vill ha en skola som ser varje barn som en individ, en vuxenvärld som inte bara slött sätter upp kravlistor, utan som har förväntningar på varje unge därför att vi tror på dem.

I våra förorter, och i våra bortglömda glesbygdskommuner, där sitter framtidens Nobelpristagare just nu och ska möta ännu en vikarie efter helgen. Där sitter en framtida statsminister och undrar om skolan kommer finnas kvar eller läggas ner efter sommaren. Där sitter en blivande klimatforskare och undrar varför han beskrivs som gängkriminell varje gång högerpolitikerna pratar om honom och hans kompisar.

Vi ska ha en skola som ser varje barn, i hela landet. Vi ska ha ett utbildningssystem där barn kan välja skola, men där skolor ALDRIG kan välja bort barn. Vi kommer inte sälja ut våra barns skola till riskkapitalister. Vi ska stoppa marknadsskolan och investera i varenda unge!

***

Jag har träffat många mammor under våren. I onsdags träffade jag fem mammor vars namn jag inte kan berätta för er. De lever gömda undan män som misshandlat dem och deras barn, De lever gömda undan män som dömts för det grova våld de utövat. De är mammor som flytt mäns våld, som flytt hedersförtryck, som kämpar för sina barn varje dag.

Lika mycket som högerpartierna pratar om våldet på gatan, lika lite pratar de om våldet i hemmet. Om mäns våld, som drabbar pojkar och män, som drabbar transpersoner och icke-binära – och som varje år med förödande kraft drabbar kvinnor.

Åtta partier rasade över mäns våld mot kvinnor för ett år sedan, sju partier är tysta nu. Men inte vi. Vi är ett feministiskt parti sedan start. Vi har rötter i kvinnorörelsen. Det nya gröna folkhemmet kan ALDRIG vara ett samhälle som vänder bort blicken när kvinnor dödas och barn misshandlas.

Nog nu. Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck måste stoppas.

För i det nya gröna folkhem vi ska bygga, där finns det plats för alla. Vem man än är, var man än kommer från, vem man än älskar. Men det finns ingen plats för våld. Mäns våld mot kvinnor måste bli en valfråga.

***

Vi är Miljöpartiet. Vi är livsmiljöpartiet, närmiljöpartiet och naturmiljöpartiet.

***

Älskade, finaste, fantastiska miljöpartister. Jag vet hur hårt ni arbetar. Jag vet hur stora era hjärtan är. Jag vet hur ni jagar sanningen, inte de billiga poängerna, jag vet hur ni brinner för de stora frågorna och de små. Jag vet hur ni aldrig ger upp kampen för solidariteten, den som för miljöpartister sträcker sig långt förbi den egna plånboken och omfattar människor i alla världens länder. Solidariteten som rymmer de som ska komma efter oss. Och solidariteten med djuren, naturen och ekosystemen.

Vi är Miljöpartiet. Vi är det ENDA Miljöpartiet. Glöm aldrig det.

Nu har vi hämtat energi hos varandra i helgen – och vilken energi!!!

Thea Gunnarsson, var är du? Ställ dig upp!

Janne Grönholm – ställ dig upp!

Rose-Marie Grunne – upp med dig!

Daniel Helldén, är du kvar? Upp med dig också!

Eva Goes och Felicia Olsson, upp med er!

Knappbritta Thyr, ställ dig upp.

Alla ni andra också! Kom igen, ställ er upp allihop!

Från djupet av mitt hjärta – TACK för allt ni gör. Se er omkring, se kraften i den gröna rörelsen! Tack för att ni aldrig ger upp, tack för att jag får vara en del er och och den del av den förändring vi vill se. Ni är alla så fantastiska – TACK!!!

Nu börjar vår valrörelse! Nu går vi ut härifrån och knackar varenda dörr, tar varenda samtal, möter varenda människa vi kan och berättar för dem:

Det finns hopp. En annan väg är möjlig. En väg till ett gemensamt hem för oss alla, ett nytt grönt och fossilfritt folkhem, med rena hav och gamla skogar, öppna landskap och öppna dörrar, starka barn och fria vuxna.

Låt oss berätta för dem att vi är Miljöpartiet, att vi bara börjat och att alla ska med när Sverige ställer om.

Nu mina gröna kämpar – nu kör vi valrörelse!!

Relaterade nyheter

Miljöpartiet vill se höjda pensioner nu

Miljöpartiet är bäst! För tredje gången i rad.

MP anmäler biståndsministern till KU

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter