Miljöpartiet KU-anmäler klimatministern

I tisdags stod Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) återigen på en pressträff på regeringskansliet och vilseledde svenska folket, då hon påstod att utsläppen “minskar nu” och “hela tiden”. Det här är inte första gången klimatministern slirar på sanningen. Miljöpartiet KU-anmäler nu klimat- och miljöministerns uttalande då det inte är förenligt med regeringsformens krav på saklighet.

Under en pressträff på regeringskansliet den 14 november 2023 fick klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari frågan om när utsläppen i Sverige börjar minska, varpå hon svarade:

– Utsläppen minskar nu, exempelvis, de minskar hela tiden… Utsläppen minskar hela tiden på olika sätt.

Den liberala klimatministern tycks ha gjort det till sin främsta uppgift att försvara Sverigedemokraternas klimatpolitik, och gör sitt bästa för att vilseleda svenska folket.

– Det är otroligt allvarligt att Sveriges miljö- och klimatminister gör så grovt vilseledande påståenden, som att växthusgasutsläppen minskar nu och hela tiden, samtidigt som regeringen precis presenterat politik som kraftigt ökar utsläppen redan nästa år, säger Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson (MP).

Utsläppen ökar

Det finns ingen statistik som styrker att utsläppen minskar just nu. Att påstå att de minskar ”hela tiden” är grovt missvisande. Vi har svart på vitt att utsläppen kommer att öka dramatiskt i närtid på grund av regeringens politik. Riksdagens utredningstjänst har visat att  utsläppen i transportsektorn beräknas öka med cirka 5,6–6 miljoner ton redan under 2024, till följd av regeringens politik.

Konstitutionsutskottet bör granska ministern

Konstitutionsutskottet har vid ett flertal tillfällen uttalat att det är en självklar utgångspunkt att statsråds uttalanden ska vara korrekta. Statsråd ansvarar för sina uttalanden och därmed även för att de uppgifter som de lämnar är korrekta. Utskottet har vid flera tillfällen riktat kritik mot att uttalanden från olika statsråd varit missvisande eller felaktiga.

Medborgarna måste kunna lita på att det en minister säger på en pressträff är sant. Därför har Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Elin Söderberg idag begärt att konstitutionsutskottet ska granska klimat- och miljöministerns uttalanden.

Inte första gången för Pourmokhtari

Det här inte första gången klimatministern slirar på sanningen. Pourmokhtari har satt i system att ljuga och vilseleda, och det måste få ett slut.

– Det är helt grundläggande att svenskarna ska kunna lita på att ministrar inte far med osanning, vare sig om fakta eller om vad som är regeringens politik. Vi ser ett oroväckande mönster där regeringen i allmänhet och klimat- och miljöministern i synnerhet skarvar med sanningen i viktiga frågor gång på gång. Detta måste få ett slut, säger Elin Söderberg (MP).

Läs intervjun med Elin Söderberg i SvD här.

Relaterade nyheter

Stora skiljelinjer i synen på public services framtid

Rädda kornas rätt att beta från högerpartiernas attack

Amanda Linds språkrörstal på kongressen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter